Danpilot lover overskuddet retur

Statsejet firma er ikke i Grønland for at tjene penge på lodsservice, men branchen er ikke overbevist om prisniveauet.
Foto © : Camilla Hey - Visit Greenland
23. maj 2016 05:00

Krydstogtbranchen ærgrer sig over prisen på lodsafgiften, der bliver indført fra 1. juli.

Greenland Pilot Services har fået kritik fra både Nalaakkersuisut og branchen, men virksomhedens penge er altså ikke at tjene penge, siger moderselskabets direktør.

- Vi er i Grønland for at øge sejladssikkerheden. Vi er ikke i Grønland for at tjene penge, siger Gert Frost, administrerende direktør for det statsejede Danpilot, som ejer det nyoprettede Greenland Pilot Services.

Udgifter og indtægter i balance efter tre år

Han forklarer, at lodspriserne i Grønland er sat ud fra en treårig plan, hvor indtægter og udgifter i sidste ende skal balancere.

De nye priser gør det dog markant mindre attraktivt, at sætte Grønland på ruten, når krydstogtselskaberne lægger planer fremover.

Læs også Lodsafgift rammer rederierne hårdt

Hos Blue Water Grønland er general manager Jesper Øraker ikke i tvivl om, hvordan prissætningen er sket.

- Danpilot er gået ind, og så har de kigget på nedsættelse af afgiften, og så har de lagt prisen efter at fylde det hul, siger Jesper Øraker.

Urealistiske priser

Han gør det klart, at der selvfølgelig er en investering for Danpilot, men han mener, at investeringen nok bliver afskrevet lige hurtigt nok. I hvert fald undrer prisen.

- Det kan godt være, at de ikke tjener penge på det, det første år, men jeg er ret sikker på, at de kommer til at tjene rigtigt mange penge de næste år. Det siger jo sig selv, at det koster ikke 750.000 kroner at have to lodser ombord på et skib i seks dage. En lods tjener ikke 300.000 kroner om ugen, siger han.

Læs også Navigatører kan drukne krydstogtsdrømme

Som statsejet selskab er Greenland Pilots formål dog ikke at tjene penge, fastslår Gert Frost fra Danpilot.

Derfor vil pengene også komme tilbage til branchen, hvis priserne er for høje. 

- Skulle det vise sig, at vi har penge tilovers på den konto, så vil de penge selvfølgelig komme ud og komme kunderne, altså krydstogtskibene til gode i form af enten rabatter eller reducerede priser, siger Frost.

Lav troværdighed daler yderligere

I år må rederierne dog til lommen når de besøger Grønland. Og det gør ondt fastslår Jesper Øraker.

Skibenes omsætning er presset og overskuddet per passager lavt, så når et skib skal ud og slippe mellem en halv til en hel million for at have lods ombord, så er det et hug de tager direkte på bundlinjen.

- Mange af dem kommer enten til at tabe penge i år eller til at gå i nul. Mange af dem truer med helt at aflyse turene, fordi de kan ikke se, at det er rentabelt, siger Øraker og fortsætter.

- Det går utroligt hårdt udover Grønlands troværdighed, og hvad folk siger i branchen. Grønland har i forvejen ikke den største troværdighed, så sådan en omgang her hjælper overhovedet ikke, slutter han.