Navigatører kan drukne krydstogtsdrømme

Lodspligten har vist sig som en bombe under Naalakkersuisuts målsætning om, at antallet af krydstogtpassagerer skal fordobles.
OBS billedet må kun bruges til ’oplevelsesøkonomisk indhold’ – det vil sige historier, der handler om turisme Foto © : Mads Pihl
20. maj 2016 06:53

Det bliver dyrt for krydstogtskibene at sejle i Grønlandsk farvand.

Naalakkersuisut har ellers med sænket afgiften markant, men den besparelse kommer krydstogtselskaberne ikke til at mærke.

Årsagen er, at der fra 1. juli bliver indført lodspligt på skibe med over 250 passagerer, og den lodspligt bliver dyr.

Læs også Rekord mange krydstogter på vej

Det er meget uheldigt og kan få alvorlige konsekvenser, lyder det fra Naalakkersuisut.

- Jeg frygter, at det vil have en meget negativ påvirkning på krydstogtsturismen, hvis de høje priser realiseres, siger naalakkersuisoq for erhverv, Vittus Qujaukitsoq.

Selvstyret bliver den store taber

For Naalakkersuisut er problemet, at man satser på, at tiltrække flere krydstogter og derfor har nedsat afgiften.

Besparelsen kommer de dog slet ikke til at opleve hos krydstogtselskaberne. De sparede penge går i stedet til at betale dyrt for lodsafgiften. Penge som går til Greenland Pilot Services, der ejes af den danske stat.

Læs også Risikoen for skibsulykker er størst nær Grønlands storbyer

Altså bliver Selvstyret den store taber. Færre afgiftskroner til landskassen uden man kan se frem til flere besøgende.

De nye priser udgøres af tre dele. For det første betale man en rate baseret på skibets størrelse. Herudover betaler man 24.000 kroner per dag for lodser, og endeligt betaler man 54.000 i en såkaldt boarding afgift.

Kæmpe tilbageskridt

Qujaukitsoq er ikke i tvivl om, at de nye priser vil skade målsætningen om at fordoble antallet af krydstogtturister de kommende år.

- Det vil jo betyde et kæmpe tilbageskridt, hvis de foreslåede lodsafgifter gennemføres, siger Qujaukitsoq.

En forudsigelse seniorkonsulent ved Visit Greenland, Mads Daniels Skifte deler.

Læs også Rapport: Det arktiske hav ingen guldgrube

Den største risiko ser han i forhold at de store transatlantiske krydstogtskibe dropper besøget i Sydgrønland, når de er på vej fra Europa til USA.

- At skulle betale mellem 400.000 og 600.000 bare for at mellemlande i Qaqortoq eller Nanortalik kan jo betyde at fremover, så sejler man bare forbi Grønland, siger Mads Daniel Skifte.

Stiller rederierne i ærgerlige situation

Endeligt ærgrer han sig over, at krydstogtselskaber ikke har fået priserne at vide i god tid.

Derfor står de i en uheldig situation, hvor de enten skal ud og opkræve flere penge fra passagererne eller selv sluge ekstraudgiften.

- Priserne kom så sent, at krydstogtsrederne ikke har medregnet dem i deres priser i år. Derfor vil Grønland endnu en gang fremstå som en utroværdig destination, og så undgår man fremover at komme forbi Grønland, siger Skifte.

Naalakkersuisust har lavet følgende beregninger i forhold til, hvad afgifterne kommer til at betyde:

Tabel 1: Eksempler på udgifter ved Greenland Pilot Service (GPS) takster for branchen sammenlignet med den tidligere passagerafgift og den nye havneafgift.

Foto © : Naalakkersuisut