Dansk regering: Danmark skal selv bygge nye forsvarsskibe

Værfter i Danmark skal selv bygge de nye krigsskibe til Nordatlanten, siger den danske regering. Men der mangler faglærte personer til opgaven.
Tirsdag holdte tre danske ministre og en repræsentant fra Det Nationale Partnerskab for det maritime område pressemøde i København. Det skete foran fregatten Peder Skram. Fra venstre forsvarsminister Troels Lund Poulsen (V), Det Nationale Partnerskab for det maritime områdes formand Anne H. Steffensen, erhvervsminister Morten Bødskov (S) og uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund (M). Foto © : Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
21. maj 2024 10:28

Skibsværfter i Danmark skal stå for hele produktionen af nye skibe til Forsvaret, herunder også til Grønland og Færøerne.

Det sagde en stribe ministre fra den danske regering tirsdag formiddag dansk tid på et pressemøde. Det skal gøre produktionen af skibene uafhængige af andre lande og skabe arbejdspladser i Danmark.

De seneste 20 år er skrog til krigsskibe dog blevet bygget i udlandet.

Men i en rapport fra et såkaldt maritimt partnerskab bliver tre danske skibsværfter nævnt som mulige steder for produktionen af større krigsskibe.

Men en afgørende udfordring er, at der i dag ikke er tilstrækkeligt med uddannede fagfolk i Danmark til skibsbyggeriet, erkendte blandt andet den danske uddannelses- og forskningsminister Christina Egelund på pressemødet.
 
- Det er klart, at vi har en opgave på uddannelsesområdet. Når der skal bygges skibe, så skal der også uddannes flere mennesker til det og det er noget vi skal arbejde på.

Direktør for værft: Urealistisk plan

Inden for skibsbranchen er der en bekymring for, at det vil trække ud, hvis hele produktionen af krigsskibene skal ske i Danmark.  

Til TV2 siger Kent Damgård, direktør for Danmarks største værft, Karstensens Skibsværft i Skagen, om udsigten til at dansk producerede krigsskibe: 
 
- Det er fint at have nogle visioner, og vi vil gerne være med til at udruste fremtidens krigsskibe. Men at bygge skibene fra bunden i Danmark ser bedre ud på papir end i virkeligheden. Det er ikke realistisk.

I den seneste delaftale, delaftale 2, inden for forsvarsforliget har partier på Christiansborg, samt naalakkersuisut og Færøernes landsstyre aftalt, at der skal investeres i indkøb af nye forsvarsskibe.

Det første krigsskib produceret i Danmark vil tidligst være klar til at sejle i 2028, lød vurderingen på pressemødet fra talsperson for det maritime partnerskab, Anne H. Steffensen.