Arktisk Kommandos skibe kan nu - endelig - sejle igen

Efter næsten to måneder i havn kan Lauge Koch og Ejnar Mikkelsen igen passe deres arbejde.
Skibene har ikke kunnet sejle, fordi de begge to har store problemer med hjælpemotorerne.  Foto © : Mads Malik Fuglsang Holm/ KNR
Skrevet af Christine Hyldal
21. marts 2024 10:22

Siden 1. februar har to af forsvarets inspektionsskibe ligget stille i havnen i Nuuk. De har nemlig ikke kunnet sejle, fordi de begge to har store problemer med hjælpemotorerne. 

Men nu kan Lauge Koch og Ejnar Mikkelsen igen passe deres job med at hjælpe andre skibe i nød, foretage fiskeriinspektioner og håndhæve rigsfællesskabets suverænitet. 

Det melder Arktisk Kommando selv på Facebook.

- Arktisk Kommando og vores samarbejdspartnere har i lang tid arbejdet benhårdt på at løse udfordringerne på de to inspektionsfartøjer, og nu kan vi glæde os over, at de atter kan sejle ud for at løse deres maritime opgave, siger kommandørkaptajn Brian Jensen.

- Det lange ophold i Nuuk og processen med at få udbedret enhederne har stillet store krav til de berørte besætninger. Der er fra deres side blevet demonstreret stor omstillingsparathed, hvilket har været meget værdsat, siger fra Arktisk Kommando.

Gamle Thetis-skibe

Inspektionsskibet Hvidbjørnen blev sendt fra Færøerne til Grønland for at bistå i perioden. Det har blandt andet hjulpet til, da Royal Greenland trawleren Lomur sank ved Sisimiut i lørdags.

Men også to gamle skibe af Thetis-klassen blev sendt til Grønland. Men også her opstod problemer, for kort efter at Thetis-skibet ved navn Triton anløb Nuuk, fik skibet tekniske problemer og måtte repareres.

I en redegørelse fra Forsvarsministeriet, som DR har fået indblik i, står der, at de mange problemer med skibene gør det svært for Arktisk Kommando at løse sine opgaver.

Forsvarsminister lover penge til nye skibe

Og sagen om de to krigsskibe, som ikke kunne sejle, har nu også været skyld i politisk bølgegang her i landet. 

Formand for Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg i Inatsisartut Mariane Paviasen (IA) kræver, at der bliver investeret i nye, tidssvarende skibe, som kan holde øje med Grønlands vidtstrakte kyst og forsvare landet med ildkraft og kanoner - om nødvendigt. Og Vivian Motzfeldt (Siumut), der er naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, bakkede hende op.

- Selvfølgelig er det vigtigt, at skibene kan løfte deres opgaver, og derfor vil skibene være en del af de næste forhandlinger og drøftelser, sagde hun til KNR 6. marts.

Netop da var den danske forsvarsminister Troels Lund Poulsen (Venstre) på besøg i Nuuk. Han ville ikke sætte dato på, hvornår nye skibe skal være klar. Men de kommer, og de skal være tiltænkt operationer i Grønland, sagde han til KNR:

- Thetis-klassen har efterhånden mange år på bagen. Der må vi se på, hvornår vi skal have de fire skibe udskiftet. Det kommer vi til at diskutere, når vi senere på foråret, skal se på investeringer i nye kapaciteter på forsvarsområdet, siger Troels Lund Poulsen til KNR.