Naalakkersuisut kræver nye arktiske krigsskibe - forsvarsminister lover at finde penge

Nye krigsskibe skal erstatte de gamle og nedslidte Thetis-skibe.
I havnen i Nuuk ligger to af Forsvarets inspektionsskibe stille og vugger langs kajen. Det har de gjort siden 1. februar, for de kan ikke sejle. Foto © : Mads Malik Fuglsang Holm/ KNR
07. marts 2024 09:58

Siden mandag har den danske forsvarsminister, Troels Lund Poulsen (V), været på besøg i Grønland.

I havnen i Nuuk har han med egne øje oplevet et særsyn, nemlig at to af Forsvarets nyeste inspektionsskibe i Arktis ligger stille og vugger langs kajen. Det har de gjort siden 1. februar.

Egentlig skulle de have været ude på havet for at hjælpe andre skibe i nød, foretage fiskeriinspektioner og håndhæve rigsfællesskabets suverænitet. Det er bare ikke muligt, da begge skibe har store problemer med hjælpemotorerne.

Situationen fik i går IA’s Mariane Paviasen, formand for Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg i Inatsisartut, til at kræve, at der bliver investeret i nye, tidssvarende skibe, som kan holde øje med Grønlands vidtstrakte kyst og forsvare landet med ildkraft og kanoner - om nødvendigt.

Det er lige præcis et emne, som naalakkersuisut og regeringen drøfter, siger naalakkersuisoq for udenrigsanligger, Vivian Motzfeldt (S).

- Selvfølgelig er det vigtigt, at skibene kan løfte deres opgaver, og derfor vil skibene være en del af de næste forhandlinger og drøftelser. Vi begyndte at snakke om dem onsdag morgen, sagde Vivian Motzfeldt til KNR i går.

For pålidelige skibe er vigtige, også i civile sammenhænge, som ved redningsaktioner. Men det handler også om ildkraft og kanoner.  

- Først skal jeg gøre det klart, at flere våben ikke betyder, at Grønland vil bruge dem offensivt. Men vores ydeevner må være store nok til, at vi kan forsvare os selv, siger hun.    

Den danske regering er klar til at åbne pungen

Både Lauge Koch og Ejnar Mikkelsen er nu underlagt et såkaldt sejladsforbud. Derfor har Forsvaret sendt to gamle skibe af Thetis-klassen til Grønland, så de kan løse Arktisk Kommandos opgaver i herhjemme.

Men én ulykke kommer sjældent alene. Kort efter at Thetis-skibet ved navn Triton anløb Nuuk, fik skibet tekniske problemer og måtte repareres.

I en redegørelse fra Forsvarsministeriet, som DR har fået indblik i, står der, at de mange problemer med skibene gør det svært for Arktisk Kommando, at løse sin opgaver:

- Arktisk Kommando er udfordret i at håndhæve de operative forpligtelser i og omkring Grønland, lyder det ifølge DR.

Forsvarsmininister lover penge til nye skibe

Troels Lund Poulsen mener, at det er sort uheld, der er skyld i, at flere af Forsvarets skibe lige nu er ukampklare. De to skibe af Knud Rasmussen-klassen, som har ligget fortøjet i Nuuk den seneste måned, er for unge til at blive pensioneret.

Anderledes forholder det sig med 40 år gamle inspektionsskibe af Thetis-klassen, siger forsvarsministeren.

- Thetis-klassen har efterhånden mange år på bagen. Der må vi se på, hvornår vi skal have de fire skibe udskiftet. Det kommer vi til at diskutere, når vi senere på foråret, skal se på investeringer i nye kapaciteter på forsvarsområdet, siger Troels Lund Poulsen til KNR.

Forsvarsministeren vil ikke sætte dato på, hvornår de nye skibe skal være klar, men understreger at de er tiltænkt operationer i Grønland.

- Der er en udfordring her i Grønland i forhold til at få et bedre overblik over, hvilke andre nationer der færdes her. Vi har også civile opgaver, som vi skal hjælpe med at få løst, siger han.