IA raser over ukampklare inspektionsskibe - og forlanger nye

To af Arktisk Kommandos inspektionsskibe ligger stadig i havn i Nuuk. Det har de gjort i mere end en måned, for de kan ikke sejle.
To af forsvarets inspektionsskibe ligger i havnen i Nuuk. Det har de gjort siden 1. februar. Foto © : Mads Malik Fuglsang Holm/ KNR
06. marts 2024 16:08

To af forsvarets inspektionsfartøjer har ikke forladt kajen i Nuuk siden 1. februar. 

De to skibes hjælpemotorer er nemlig gået ned, og derfor kan de ikke sejle. 

Det skriver dr.dk.

Og det er problematisk – for inspektionsskibene skal patruljere grønlandsk farvand – og det betyder, at Danmark ikke lever op til sit ansvar, mener Mariane Paviasen (IA).

Hun er formand for Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg i Inatsisartut. 

- Den danske stat har ansvaret for forsvaret af vores land og dets sikkerhed, men det er svært at se, om den danske stat er i stand til at leve op til deres ansvar - og endsige om de har vilje til at leve op til ansvaret, siger hun i en pressemeddelelse.

Nye skibe med kanoner, tak

Og i en kort kommentar til KNR, kræver hun, at de danske politikere finder penge til helt nye skibe til Arktisk Kommando:

- De gamle skibe virker ikke. Derfor er det nødvendigt at investere i nye skibe. Og de skal have kanoner, der kan skyde, hvis det bliver nødvendigt, siger hun. 

De to inspektionsskibes job er ikke kun at patruljere farvandene omkring Grønland. De står også til rådighed, når der sker ulykker – og der for eksempel skal søges efter omkomne eller forsvundne mennesker i vandet. Dermed er de en del af beredskabet ligesom politiet - og så laver de også fiskeriinspektioner. 

Mariane Paviasen (IA) er formand for Udenrigs- og Sikkerhedspolitisk Udvalg i Inatsisartut. Foto © : Privat

De to skibe har nu fået et totalt sejlforbud, indtil fejlene på hjælpemotorerne er fundet, står der i en aktindsigt, som DR har fået i Forsvarsministeriet. 

Føler os forsømte

Et andet af Forsvarets inspektionsskibe ved navn Triton blev sendt afsted mod Nuuk – men det gik også i stykker. 

- Jeg kan bekræfte, at Triton lå uden for Nuuk i en periode og blev repareret, siger chef for Søværnskommandoen, Henrik Ryberg til DR.

Og nu har Mariane Paviasen fået nok. Hun forstår ikke, hvorfor Danmark prioriterer at bidrage til verdens krige, når Rigsfællesskabets egen grænse end ikke kan patruljeres.

- Den danske stat bidrager nærmest uendeligt med våben til krigen i Ukraine. Set i det lys føler vi os forsømte, siger hun. 

- De ansvarlige myndigheder må snarest sikre, at materiel til forsvar samt sikkerheden af vores land er up to date. Det rækker ikke, at man stolt melder ud, at man donerer krigsvåben, mens man på den anden side ikke engang kan leve op til sit ansvar.

Det har ikke været muligt at få flere kommentarer fra Mariane Paviasen i dag. 

At Forsvarets skibe er nedslidte er en kendt sag. DR har flere gange lavet historier om, skibene går i stykker i tide og utide.