Danmark og Grønland igangsætter uvildig undersøgelse af spiralsagen

Et hold af forskere går nu i gang med at afdække, hvad der er sket i den såkaldte spiralsag, hvor grønlandske piger og kvinder i 1960’erne fik opsat svangerskabsforebyggende spiraler.
"Kvinderne har allerede ventet længe på at få svar på hvad der præcist skete dengang. Det har været vigtigt for mig, at de berørte kvinder har mulighed for at komme til orde, og at udredningsarbejdet forankres i Grønland," siger naalakkersuisoq for sundhed Mimi Karlsen (IA). Foto © : KNR
Skrevet af Liv Almer
30. maj 2023 11:00

Efter hård kritik af den danske stat fra blandt andre formanden for naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA), i sidste uge sker der nu endelig udvikling i den såkaldte spiralsag.

Danmark og Grønland skriver nemlig i dag i en pressemeddelelse, at de nu sætter en uvildig udredning af spiralsagen i gang.

Det er et halvt år siden, at den danske regering og naalakkersuisut blev enige om, at iværksætte udredningen. Men ifølge den danske Indenrigs- og Sundhedsminister, Sophie Løhde (V), er den blevet forsinket på grund af det danske folketingsvalg, og da der har været problemer med at få udpeget et tilstrækkeligt velkvalificeret forskerteam.

Forskere på plads

Men den store opmærksomhed på udredningens forsinkelse i løbet af den seneste uge har tilsyneladende sat skub i tingene, og nu er et forskerhold med forskere fra blandt andet Ilisimatusarfik, Københavns Universitet og Syddansk Universitet sat på sagen.

- Vi ser frem til at gå i gang med at afdække denne vigtige sag. Udredningen skal bygge på institutioners og fagpersoners generelle viden, relevante historiske kilder og interviews med personer, der var involveret i eller berørt af sagen. Det er vigtigt, at alle berørte kvinder får mulighed for at afgive deres individuelle beretninger, siger leder af Ilisimatusarfiks Center for Arktisk Velfærd og seniorforsker ved Center for Folkesundhed i Grønland ved Syddansk Universitet Tenna Jensen i pressemeddelelsen. Hun er desuden blevet udpeget til at lede forskerholdet.

Også naalakkersuisoq for Børn, Unge, Familier og Sundhed Mimi Karlsen (IA) ser frem til, at sagen endelig vil blive undersøgt til bunds:

- For de berørte kvinder og samfundet som helhed er det vigtigt, at udredningsarbejdet nu endelig kan komme i gang. Beretninger fra de involverede er et vigtigt element, for at komme til bunds i sagen. Jeg ønsker forskerne god arbejdslyst og ser frem til at få præsenteret resultatet af deres arbejde.

Det skal den uvildige udredning afdække

  • Den historiske kontekst for den svangerskabsforebyggelsespraksis, der blev indledt i 1960’erne.
  • Beslutningsforløbet, der ledte frem til initiativet vedrørende indførelse af brug af spiraler og andre svangerskabsforebyggende metoder.
  • Den konkrete gennemførelse i Grønland og for grønlandske piger, som var indskrevet på efterskoler i Danmark.
  • Hvordan de grønlandske piger og kvinder har oplevet forløbet gennem indsamling af vidneberetninger.
  • Det retslige, administrative og sundhedsfaglige grundlag på daværende tidspunkt for opsætning af spiraler og for den øvrige svangerskabsforebyggelsespraksis i landet og for elever på efterskoler i Danmark i perioden.

Kilde: Naalakkersuisut

Den danske Indenrigs- og Sundhedsminister, Sophie Løhde, indrømmer, at der har været mørke kapitler i Grønland og Danmarks fælles historie, som er vigtige at få frem i lyset. Netop derfor mener hun også, at undersøgelsen er vigtig, siger hun i pressemeddelelsen:

- Derfor er det godt, at arbejdet med at få belyst denne ulykkelige sag nu sættes i gang, og at uvildige forskere får mulighed for at dykke grundigt ned i både historiske kilder og vidnesbyrd fra de berørte kvinder.

Udredningen skal afdække perioden 1960-1991 indtil den grønlandske hjemtagelse af sundhedsområdet. Det forventes, at udredningen er færdig i maj 2025.