Fik spiral som 13-årig: Nu har hun fået nok af at vente
Da Elisibánguak Jeremiassen i efteråret sidste år hørte om, at Naalakkersuisut og den danske regering havde indgået aftale om en udredning af spiralsagen, var hun taknemmelig, lettet og ikke mindst håbefuld, beskriver hun selv.
Men i dag, et halvt år senere, har håbet dæmpet sig, og hun er knapt så tålmodig:
- Hvis vi blot giver op nu, skal vi så også bare lade, hvad det nu måtte være, ske næste gang? Så ville det være som rindende vand uden formål. Hvis vi skal undgå dette, må sagen sættes på plads, siger hun til KNR.
Nu er det nok
Elisibánguak Jeremiassens reaktion kommer efter, at formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA), søndag i et opslag på Facebook kritiserede den danske stat for at forhale udredningen af spiralkampagnen.
Ifølge planen skulle arbejdet med udredningen allerede være i gang nu, og det endelige resultat skulle afleveres senest 1. oktober 2024.
Men ifølge den danske sundhedsminister, Sophie Løhde (V), har det været svært at finde fagligt kvalificerede sundhedsjurister med nok viden til at stå for udredningen. Herudover påpeger hun til DR, at folketingsvalget også kan have været med til at forsinke processen:
- Jeg kan ikke trylle et folketingsvalg væk. Jeg kan heller ikke trylle det faktum væk, at der har været problemer med at få udpeget et tilstrækkeligt velkvalificeret forskerteam, siger hun.
Spiral som 13-årig
Elisibánguak Jeremiassen var kun 13 år, da hun i 1975 fik sat en spiral op uden at vide det.
Et år efter tog hun derfor til lægen, og da hendes underliv blev undersøgt, var spiralen ikke til at se. Derfor fik hun lagt en ny spiral op. Nu havde hun to spiraler i underlivet. Den ene blev senere opereret ud.
- Efter at Danmark har gjort de her ting, kan de ikke bare ordne dem nemt ved at sige ”hold nu bare mund”. Allerede dengang var der meget styring ovenfra. I dag ville de ikke kunne gøre sådan overfor os, siger hun til KNR.
Elisibánguak Jeremiassen bor til daglig i Sisimiut, men er i på ferie i Nuuk, da KNR møder hende. Hun forklarer, at det stadig er hårdt for hende at snakke om, hvad der er sket, og at det har efterladt traumer:
- Hver gang jeg erindrer det, der skete, kaster jeg op. Jeg får store smerter. Hold da op, det er hårde sager. Det er hårdt for mig, forklarer hun.
Elisibanguak håber derfor på en udredning og derefter en undskyldning fra den danske stat:
- Der er en stor betydning i at få en undskyldning. Det løsner op i alle henseender. Det giver plads til alt muligt andet. Det giver plads til at gå videre.
Et forskerhold er ved at blive vurderet af Den frie Danske Forskningsfond og Grønlands Forskningsråd, oplyser naalakkersuisoq for sundhed Mimi Karlsen (IA) til KNR.