PITUFFIK Danmark og Grønland holder lav profil om selskabs-krav
I næsten et år har der været helt tavst fra to embedsmands-arbejdsgrupper, som blev nedsat i samarbejde mellem Grønland, Danmark og USA i sagen om servicekontrakten på Pituffik.
Og sådan kommer det også til at forblive en god stund endnu, oplyser udenrigsminister Kristian Jensen (V).
Rigsfællesskabet kan nemlig ikke udtale sig officielt om, hvordan kravene til en ny servicekontrakt skal være, så længe en række retssager, anlagt af både det amerikanske luftvåben, danske selskaber og det amerikanske selskab Exelis Services A/S, stadig er i gang i USA.
Læs også Kristian Jensen: Greenland Contractors kan blive på Pituffik
Det sker ikke mindst efter ønske fra USA, siger Kristian Jensen.
- Hvis man begynder at komme med sine bud for tidligt, risikerer man, at det kommer til at blive draget ind i nye retssager. At udtalelser, der måtte komme undervejs, vil præge en domstol. Og derfor er der et stort amerikansk ønske om, at man ikke kommenterer på de igangværende forhandlinger med Danmark og Grønland, før vi har en endelig juridisk afgørelse.
Læs også Læs advokatundersøgelsen af Pituffiksagen her
IA: Grønland og Danmark skal melde klart ud
Forklaringen kom under et samråd i Folketingets Grønlandsudvalg onsdag morgen, som Inuit Ataqatigiit (IA) og Enhedslisten havde indkaldt til.
Hos IA mener Aaja Chemnitz Larsen, at det er en forkert strategi. I stedet bør Grønland og Danmark melde klart ud, hvad man forventer af krav, fx til en mulig ny udbudsrunde om servicekontrakten på Pituffik.
- Det vil jo stille Grønland i en langt bedre situation, end vi står lige nu, hvor der er enormt stor usikkerhed om, om det bliver et dansk-grønlandsk selskab fremadrettet, siger hun til KNR.
Læs også OVERBLIK Sagen om den mistede Pituffik-servicekontrakt
Bedre indsigt i arbejdsgrupperne
Udenrigsministeren forsikrede dog, at der løbende er gode og tætte forhandlinger mellem Grønland, Danmark og USA om fremtidens servicekontrakt på Pituffik.
Både IA og Enhedslisten argumenterede under samrådet for, at Grønlandsudvalget bør have større indsigt i forhandlingerne. Og det er muligt, understregede Kristian Jensen, som vil give udvalget adgang til et “læserum” af forhandlingspapirerne mellem landene.
Men Christian Juhl fra Enhedslisten ser gerne, at udvalget kommer endnu tættere på forhandlingerne.
- Det kan godt ske, at man ikke kan gøre sådan nogle ting, mens pressen er til stede. Men så kunne man lave et forum - et lukket rum - hvor vi kunne diskutere det her og have tavshedspligt, mens sagen kører, siger han til KNR.