PITUFFIK Kristian Jensen: Greenland Contractors kan blive på Pituffik

OPDATERET kl. 11.30. Greenland Contractors A/S kan foreløbig beholde servicekontrakten på den amerikanske base, mens en række retssager kører i USA, forventer den danske udenrigsminister. Greenland Contractors bekræfter, at kontrakten er blevet forlænget.
Udenrigsminister Kristian Jensen forventer, at Greenland Contractors får forlænget sin servicekontrakt på Pituffik, til en række retssager i USA er ovre.
02. marts 2016 10:35

Greenland Contractors, GC, kan beholde servicekontrakten på Pituffik, så længe en række retssager USA er i gang. Retssager, der kan trække ud til langt ind i 2017.

Det oplyste den danske udenrigsminister både under og efter et samråd i Folketingets Grønlandsudvalg i dag.

- Jeg forventer klart, at Greenland Contractors fortsætter i den eksisterende kontrakt, ind til der er en afklaring, sagde Kristian Jensen (V).

Greenland Contractors' administrerende direktør, Peter Kofoed, bekræfter over for KNR, at selskabet har forlænget sin nuværende servicekontrakt på Pituffik med 3 måneder frem til udgangen af juni i år. GC har samtidig fået mulighed for yderligere forlængelse af flere omgange, i alt frem til oktober 2017.

 

Retssager kan trække ud

Greenland Contractors, som er delvist ejet af selvstyret, fik sidste forår forlænget sin kontrakt på Pituffik i op til 12 måneder. Det skete, da en amerikanske domstol Federal Court of Claims erklærede udpegelsen af selskabet Exelis Services A/S som vinder af servicekontrakten for ugyldig. 

Årsagen var, at selskabet er amerikansk og derfor i strid med en forsvarsaftalen mellem Danmark, Grønland og USA om en køb-dansk/grønlandsk-aftale til den amerikanske forsvarsbase.

LÆS OGSÅ USA kaster sig ind i Pituffik-retssag

Men siden er der gået både politik og jura i sagen om, hvem der skal have den næste servicekontrakt på Pituffik til en værdi af ca. 2,4 mia. kroner. Samtidig har alle selskaber fra udbudsrunden lagt sag an mod den amerikanske stat i sagen. 

Udenrigsministeriet forventer en afgørelse i sagerne inden for to til seks måneder. Men selskaberne kan herefter vælge at anke afgørelserne til USA's Højesteret, som skal bruge op til 90 dage på alene at afgøre, hvorvidt sagerne kan komme for. Og sker det, er der yderligere et sagsforløb, som kan strække sig til engang ind i 2017.

LÆS OGSÅ Greenland Contractors forlænger kontrakten på Thule-basen

- I værste fald kan det blive rigtig land tid, fordi der er så mange appel-muligheder i det amerikanske retssystem. Forventningen er som sagt fra min side, at Greenland Contractors kan fortsætte i den eksisterende kontrakt. Men ultimativt er det USA, der er kontraktgiver og har det endelige ord, siger Kristian Jensen.

Greenland Contractors og USA's ambassade i København bekræfter begge over for KNR, at GC har forlænget sin nuværende kontrakt til slut-juni 2016 med mulighed for adskillige forlængelser, ultimativt til udgangen af september 2017