Danmark kom under pres i debat på TV2 og KNR

Grønlands selvstændighed og handel med omverdenen fyldte i en historisk tv-debat. Men der kom ikke meget nyt frem - andet end at kløften mellem Nuuk og København blev udstillet.
Foto © : Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Skrevet af Markus Valentin
22. januar 2025 16:15

Salen i Katuaq var næsten fyldt. De grønlandske politikere var klar på en live-forbindelse til de danske politikere i en tv-debat arrangeret af KNR og TV2.

I starten fortalte arrangørerne, at der gerne må klappes, hvis der blev sagt noget klogt.

Og de grønlandske politikere modtog så mange klapsalver, at størstedelen måtte klippes ud for at holde programmet inden for tidsrammen.

Debatten blev afholdt på baggrund af den seneste tids udmeldinger fra Donald Trump om sit ønske for kontrol over Grønland.

Men som republikanernes parti-maskot var Donald Trump elefanten i lokalet, som ingen nævnte, men alle tænkte på.

Selvstændighed

Fra formanden for naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA), blev spurgt ind til, hvordan han ser fremtiden som en selvstændig nation:

- Fornuftig tænkning er grønlændernes vane. Ikke al handel kan foregå gennem Danmark. Fremadrettet skal vi ikke komme ud i verden gennem Danmark. Det skal gå fra vores verden og ud til resten af verden.

Formanden for naalakkersuisut udtrykte håb om, at Grønland inden for de næste 25 år vil opnå højere uddannelsesniveau, et styrket erhvervsliv samt vækst inden for minedrift og turisme.

Også naalakkersuisoq for finanser, Erik Jensen (S), så økonomisk selvstændighed som realistisk.

- Jeg er ikke i tvivl om, at vi kan stå på egne ben. Vores handel med Danmark og USA skal opgraderes, for den er et vigtigt element, tilføjer Erik Jensen.

Men da værten, Jesper Steinmetz, skulle stille spørgsmål til Naleraqa Pele Broberg, blev det udstillet, hvor svært det kan være for de danske medier at forstå de grønlandske partiers konkrete holdninger. 

Vi hører, at den absolutte selvstændighed ikke findes. Man skal have partnerskaber og et eller andet tilhørsforhold. Det ved jeg, du ikke er enig i.

- Hvorfor, hvor har du det fra? Det har vi på intet tidspunkt nævnt. Vi har nævnt, at vores land er vores. Og vi skal selv bestemme, hvem vi skal samarbejde med. Men når vi taler om selvstændighed, er det svært at forstå for udefrakommende.

Hvorefter partiformanden gentog frasen, Múte B. Egede har sagt flere gange: “Vi vil ikke være danskere; vi vil ikke være amerikanere, men vi vil være grønlændere.”

Danmark under spiral-pres

I det danske studie var Henriette Berthelsen - en af de kvinder, der sagsøger den danske stat i spiralskandalen.

Og hun havde et ønske: En undskyldning fra statsministeren.

Men da sidstnævnte glimtede med sit fravær, forsøgte udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (Moderaterne) at fortælle, hvor forfærdelig hjerteskærende spiralsagen er. Dog mente han ikke, at han selv kunne sige undskyld - endnu.

- Der findes ikke en undskyldning, der ophæver forholdet, at man ikke i forhold til nogen mennesker kan lave et indgreb uden samtykke.

Flere politikere, heriblandt udenrigsminister Lars Løkke, var med i debatten fra en forbindelse i Danmark. Foto © : Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix

Lars Løkke Rasmussen forsøgte at bevare roen og ikke lade sig rive med, da udtalelser om, at alle kvinder, der fik sat spiral op, var uden samtykke - et udsagn TV2 senere trak tilbage.

- Nu kommer jeg helt galt afsted, men det kan ikke nytte noget, at vi ikke får alle nuancerne med. Vi har ikke belæg for at sige, at alle skete uden samtykke. Der er sat en historisk udredning i gang for at afdække, sagde han. 

Anderledes forsøgte Mona Juul, formand for de konservative, at undskylde over for Henriette Berthelsen.

Men da hun brugte alle andre ord end 'undskyld', reagerede Henriette Berthelsen:

- Den opførsel har jeg oplevet så tit fra den danske side. Det fortsætter og er fornedrende. Man snakker politikersnak. Det er ikke det, jeg og de andre kvinder har brug for nu.