Statsministeren: Danmark har været langsom til at se på fortiden

Danmark er først nu ved at forholde sig til begivenheder, som tidligere er sket i forholdet mellem Grønland og Danmark, siger statsminister Mette Frederiksen (S).
Det er nødvendigt at bringe ting fra fortiden frem i lyset i forholdet mellem Danmark og Grønland. Det mener statsminister Mette Frederiksen (S). Foto © : Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
01. juni 2023 12:55

Danmark har været langsom til at forholde sig til sager, der er sket i fortiden mellem Grønland og Danmark.

Det sagde statsminister Mette Frederiksen (S) under afslutningsdebatten i Folketinget onsdag.

- Hvis jeg et øjeblik træder ud af rigsfællesskabet og alene ser på det med danske briller, så har der også været en langsommelig proces hos os i Danmark i at forholde os til, hvad vores historie også byder på. Hvad det var, der skete, hvad det var, der foregik.

Hun noterede sig også, at der det seneste år har været flere gnidninger og konflikter mellem Grønland og Danmark end tidligere.

Og en af sagerne handler om spiralkampagnen, hvor mindst 140 grønlandske kvinder ønsker erstatning fra den danske stat.

Folketingsmedlem Aaja Chemnitz fra IA sagde under debatten onsdag, at den danske regering bør give både en officiel undskyldning og en kompensation til kvinderne - også inden udredningen om sagen er slut.

Men det krav kommenterede Mette Frederiksen ikke direkte på. I stedet sagde hun:

- Derfor er det selvfølgelig mit håb, at både med en undskyldning til eksperimentbørnene og med den undersøgelse, der nu bliver sat i gang med spiralsagen, nu har en fælles stigende opmærksomhed på alt, både det gode og det dårlige.

Den historiske udredning af spiralsagen ventes at tage minimum to år.