Undersøgelse af spiralsagen igangsat: Naalakkersuisoq regner med at finde grimme ting

Forskerholdet er nu fundet og klar til at gå i gang med at afdække spiralsagen. Og de får nok at se til. Historiske dokumenter skal gennemlæses, og de berørte kvinder skal interviewes.
Udredningen skal afdække perioden fra 1960-1991 indtil sundhedsområdet blev hjemtaget af Grønland. Foto © : KNR / Johansinnguaq Olsen
31. maj 2023 15:58

Tålmodigheden var ved at være brugt op.

Men tirsdag skete der så endelig noget. Et forskerhold bestående af ti kvinder sætter nu en uvildig udredning af spiralsagen i gang.

Udredningen skal afdække perioden fra 1960-1991, indtil sundhedsområdet blev hjemtaget af Grønland. Og ifølge lederen af forskerholdet kommer undersøgelsen til at køre i to spor.

- Der kommer til at være en dokumentdel, hvor vi skal kigge på de historiske dokumenter og kildematerialer, og hvad der nu er om den her sag. Det andet spor bliver at interviewe kvinder, som har været berørt af den her sag og eksperter, der på forskellig vis har været inden over det her, siger Tenna Jensen, leder af Center for Arktisk Velfærd på Ilisimatusarfik og seniorforsker ved Center for Folkesundhed i Grønland ved Syddansk Universitet.

Det er et halvt år siden, at den danske regering og naalakkersuisut blev enige om at iværksætte udredningen.

Men ifølge den danske Indenrigs- og Sundhedsminister, Sophie Løhde (V), er den blevet forsinket på grund af det danske folketingsvalg, og da der har været problemer med at få udpeget et tilstrækkeligt velkvalificeret forskerteam.

Uacceptabelt at forhale processen

I sidste uge var formanden for naalakkersuisut, Múte B. Egede (IA), ude med hård kritik af den danske stat for at forhale processen.

Og også fra naalakkersuisoq for Sundhed, Mimi Karlsen (IA), kommer der kritik.

- Vi har skulle være meget tålmodige. Det er uacceptabelt af forhale undersøgelsen for de kvinder, som har været igennem disse traumer, siger Mimi Karlsen.

Men nu håber hun, at man én gang for alle kommer til bunds i sagen.

- At vi finder ud af, hvorfor man har gjort dette mod kvinder og børn.

Det er planen, at udredningen er færdig i maj 2025, og hvorvidt det arbejde kommer til at munde ud i et erstatningskrav og en undskyldning fra Danmark, kan Mimi Karlsen ikke sige noget om endnu.

Men hun forventer, at udredningen vil pege i retning af konsekvenser.

Vil I kræve en undskyldning fra staten når undersøgelsen er færdig?

- Det skal Inatsisartut beslutte. Men vi kan formode, at udredningen vil afdække nogle grimme ting, der peger i retning af en form for konsekvens. Og det regner vi også med, siger Mimi Karlsen.

Derudover kommer hun også løbende til at følge med i forskerholdets arbejde og understreger, at der er mulighed for at agere undervejs i udredningen.