Mange børn anbringes fortsat hos plejefamilier

En ny rapport fra Grønlands Statistik viser, at antallet af børn i familiepleje fra 2022 til 2024 har været stabilt, og fortsat er høj. Lektor og centerleder af CARE ved Ilisimatusarfik, Bonnie Jensen, fortæller, at tallene indikerer, at anbringelse tages i brug for tidligt.
- Anbringelser udenfor hjemmet er den absolut sidste mulighed. Med det antal anbringelser vi har her i landet, virker det ikke som om, det bliver brugt på den måde.

Flest plejebørn i Tasiilaq
Tasiilaq er det sted i landet, hvor der er flest børn i pleje både i faktiske tal og i forhold til befolkningstallet. I december 2022 var der 73 børn i pleje i Tasiilaq, og i 2024 var det tal 96.

I følge Bonnie Jensen er en del af forklaringen, at der er mange børn som anbringes, og der ikke er så mange anbringelsesmuligheder udover plejefamilier. Desuden forsøger man at undgå at anbringe børn fra østkysten på vestkysten, fordi det er for stort kulturchok og skift for dem.
Mere hjælp til familierne
Bonnie Jensen opfordrer til mere opsøgende arbejde, og hjælp til at børnene kan blive i familien, for at nedbringe antallet af anbringelse på en sikker måde.
- Det er vigtigt, at vi ikke kun får bremset antallet af anbringelser. Der er stadigvæk børn, som skal anbringes. Men vi bliver nødt til at kigge på andre muligheder, siger hun.
Børn, der bor ved et familiemedlem, klarer sig generelt bedre end børn i en almindelig plejefamilie. Derfor peger Bonnie Jensen på, at man bliver meget bedre til bruge familierådslagningen til at afdække hvilke ressourcer, der er i familiens netværk, så flere anbragte børn kan beholdes i familien.