Danmark får kritik i EU-Parlamentet for fængsling af Paul Watson

Miljøaktivisten Paul Watson, der sidder tilbageholdt i Nuuk, bør løslades frem for at blive udleveret til Japan. Det sagde flere politikere under en debat i EU-Parlamentet torsdag.
Paul Watson fotograferet i Nuuk foran Retten i Grønland. Her afgjorde en dommer for nyligt, at han fortsat skal være tilbageholdt frem til 2. oktober. Foto © : KNR / Carsten Faurschou
20. september 2024 14:49

Budskabet kom fra både venstrefløjspartier og den socialdemokratiske gruppe S&D, som Socialdemokratiet fra Danmark er medlem af, og Renew-gruppen, som de danske partier Venstre og Moderaterne er medlemmer af.

- Paul Watson er en miljøaktivist, som fordømmer handlinger, der er imod international miljøret og EU-ret.

- Vi har i årevis arbejdet for at beskytte miljøaktivister og whistleblowers. Vi må sikre, at sådanne ting ikke foregår i Europa, siger spanske Leire Pajín fra S&D-gruppen.

Den 73-årige Paul Watson befinder sig i Anstalten i Nuuk, efter han blev tilbageholdt af politiet i slutningen af juli, hvor hans skib lagde til kaj i Nuuk.

Han blev anholdt på baggrund af en international arrestordre fra Japan, som ønsker ham udleveret og retsforfulgt på grund af en hændelse i Antarktis i 2010.

Japanske myndigheder mener, at han overfaldt japanske hvalfangere, der var i færd med at fange og dræbe hvaler.

Han er også sigtet for medvirken til at have gjort skade på en person.

De kritiske EU-politikere mener, at den aldrende miljøaktivist risikerer 15 års fængsel i Japan og dermed at dø i et japansk fængsel.

Det højreorienterede, tyske parti Alternative für Deutschland betegner til gengæld Paul Watson som en "økoterrorist", der kan sammenlignes med Osama bin Laden. Derfor bør han udleveres, mener partiet.

Det er Justitsministeriet i Danmark, der skal afgøre, om der kan ske udlevering af Watson.

Foreløbig er Paul Watson tilbageholdt frem til 2. oktober.