Paul Watson forbliver tilbageholdt i Nuuk

Japan vil have den 73-årige miljøaktivist Paul Watson udleveret, og mens Danmark tager stilling til spørgsmålet om udlevering, skal han fortsat sidde tilbageholdt i Nuuk.
Miljøaktivisten Paul Watson har været tilbageholdt i Nuuk siden 21. juli. Foto © : KNR / Carsten Faurschou
04. september 2024 10:59

Endnu engang har Retten i Grønland besluttet at forsat tilbageholde miljøaktivisten Paul Watson.

Afgørelsen er netop blevet afsagt, og han vil være tilbageholdt frem til 2. oktober. 

Den 73-årige aktivist blev anholdt 21. juli, da han var ved at tanke sit skib i Nuuk. Senere samme dag blev han fremstillet for Sermersooq Kredsret, som valgte at tilbageholde ham. Han blev igen tilbageholdt 15. august.

Paul Watson har anket afgørelsen til Grønlands Landsret, som nu skal tage stilling til sagen. Det gjorde han også ved de to andre fremstillinger.

Den fortsatte tilbageholdelse er med henblik på at sikre hans tilstedeværelse i forbindelse med, at der skal tages stilling til spørgsmålet om udlevering.

Japan vil have ham udleveret

Den canadisk-amerikanske miljøaktivist blev anholdt en tidlig juli-morgen på kajen i Nuuk på grund af en international arrestordre fra Japan fra 2010. Dansk politi hjalp til med anholdelsen.

Japan vil nemlig retsforfølge Watson for en hændelse i Antarktis, hvor japanske hvalfangere var i færd med at fange hvaler.

Myndighederne i Japan mener, at miljøaktivisten overfaldt hvalfangerne og hindrede dem i deres foretagende.

Japan har sendt en anmodning til Danmark om at udlevere Watson. Det er Justitsministeriet, der skal tage stilling til det.

Watson selv ønsker ikke at blive udleveret, og hans advokater mener, det vil være et brud på EU-konventioner.

Var på vej til Nordvestpassagen

Paul Watson havde sat kursen mod endnu en aktion mod japanske hvalfangere, da han blev anholdt. Han ville sejle gennem Nordvestpassagen, og efter sigende ville han bare tanke brændstof i Nuuk. 

Watson er medstifter af Greenpeace, som han ikke længere er en del af, og stifter af organisationen Captain Paul Watson Foundation.

Omstridt video vist i retten

Miljøaktivisten Paul Watson håbede, at hans hold af forsvarere ville få lov til at vise en video under fremstillingen i dag.

Ved fremstillingen 15. august gav dommeren ikke lov til at vise videoen.

Videoklippet viser ifølge forsvarerne, at der ikke er hold i en del af anklagerne mod Watson.

Sermitisiaq.AG skriver, at dommeren i denne omgang tillod visning. Ifølge mediet viste den 4,5 minutter lange video en gummibåd, der sejler og skyder stinkbomber mod et skib.

Til trods for, at videoen blev afspillet, betød det ikke en løsladelse for miljøaktivisten, som altså må forblive i anstalten i Nuuk indtil 2. oktober – såfremt Landsretten stadfæster Retten i Grønlands beslutning.