Tidligere topembedsmand: Danmark er intet internationalt uden Grønland
I denne her uge er der rigsmøde i Nuuk, hvor de tre regeringsledere i rigsfællesskabet mødes.
Her forudser eksperter at forholdet mellem Grønland og Danmark - og spørgsmålet om selvstændighed - skal diskuteres
Selvom man fra grønlandsk side har forsøgt at råbe den danske stat op, har der været meget lidt lydhørhed at spore.
Og med god grund, hvis man spørger den tidligere topembedsmand i Hjemmestyret Kaj Kleist, som selv har været at finde i mange af de allervigtigste forhandlingslokaler.
- Det er jo en lille stat, som man jo ikke rigtigt kan øjne, hvis Danmark stod alene. Danmark havde ikke kunnet spille med i det geopolitiske, hvis Grønland ikke havde været med.
Arktis afgørende i alliancen mellem USA og Danmark
Derfor tror han også, at der skal meget til, før Danmark vil indlede snakken om selvstændighed. Der er nemlig langt mere at tabe for Danmark end omvendt.
- Jeg tror ikke, at Danmark er meget for at slippe Grønland. Danmark har så at sige haft Grønland med på slæb, og det er først nu, at man er begyndt at indse, at Arktis har en stor betydning i forhold til det geopolitiske liv.
Særligt de seneste år, har Grønland fået endnu større betydning – ikke kun for Danmark, men hele verden. For konflikten mellem Rusland og USA er flyttet nordpå:
- Det er først nu efter, at Rusland begyndte at mobilisere oppe i det arktiske, at USA også er begyndt at finde ud af, at nu skal vi til at gøre noget i Arktis. Hvor Danmark har sovet i timen og først nu er begyndt at se, hvordan Arktis skal bruges i forhold til det geopolitiske.
"Grønlands-kortet" kan kun spilles af Grønland
Spørger man en anden ekspert på området, Ulrik Pram Gad, som er Seniorforsker i udenrigspolitik og diplomati på Dansk Institut for Internationale Studier, er han også godt klar over, at man i mange år har talt om Grønland som en brik, Danmark kan kaste på bordet i det geopolitiske spil.
Men ifølge ham er det mest af alt en myte:
- De eneste, som kan spille Grønlandskortet, det er Grønland. De seneste år har jo vist, at i praksis kan Danmark ikke træffe vigtige beslutninger om forsvaret i Grønland, uden at Naalakkersuisut og Inatsisartut er indforstået, siger han og forsætter:
- På den måde, hvis der har været et Grønlandskort, som Danmark har kunnet spille engang, så er det kun Grønland, som kan spille det. Men man kan sige, det er en kamp mellem Grønland og Danmark hele tiden, hvem som skal spille det kort.
Han medgiver dog, at Grønland er en vigtig brik i det geopolitiske spil. Mere end nogensinde før. Men spørgsmålet er så bare, om Danmark allerede har spillet fallit på Grønlands vegne.
- Fra USA's synspunkt er Grønland igen blevet ligeså vigtig som under den kolde krig. Spørgsmålet er så, om Grønland overhovedet har nogle kort at spille der. For USA sidder jo allerede på Thule-basen og kan gøre, hvad de vil der, siger Ulrik Pram Gad.