USA og Danmark uenige om Kinas lufthavnsinteresse

Den kinesiske interesse for at bygge lufthavne og landingsbaner i Grønland splitter regeringerne i Washington og København. Det skriver Politiken lørdag.
Foto © : Inuit Ataqatigiit
Skrevet af Ritzau
15. oktober 2018 07:27

Ifølge den amerikanske juniorforsvarsminister, Katie Wheelbarger, ser Pentagon nemlig med stor bekymring på den kinesiske interesse for at bygge lufthavne i Nuuk og Ilulissat.

- Den måde, kineserne bruger økonomiske investeringer som en åbning for militær tilstedeværelse, er vi meget opmærksomme på. Det er bekymrende, siger hun til Politiken, og fortsætter:

- Deres kommercielle og økonomiske strategi hænger nemlig nøje sammen med deres sikkerheds- og forsvarspolitiske strategi.

Så USA's anbefaling til Danmark og Grønland er at holde kineserne væk fra lufthavnsbyggerierne, spørger Politiken Katie Wheelbarger?

-Ja, lyder det korte svar fra den amerikanske juniorforsvarsminister.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen slår fast, at der er forskel på den danske og den amerikanske tilgang til problemet:

- Vores opfattelse er lidt mere nuanceret. Hvis det handler om, at de får kontrakten på at bygge landingsbanerne, har vi ikke de store kvababbelser. Det er mere, hvis det handler om driften af dem. Eller hvis vi kan se, at Grønland ikke ville kunne leve op til de økonomiske vilkår, der måtte være, siger han til Politiken lørdag.