Foto: Inuit Ataqatigiit

USA og Danmark uenige om Kinas lufthavnsinteresse

Den kinesiske interesse for at bygge lufthavne og landingsbaner i Grønland splitter regeringerne i Washington og København. Det skriver Politiken lørdag.

Ifølge den amerikanske juniorforsvarsminister, Katie Wheelbarger, ser Pentagon nemlig med stor bekymring på den kinesiske interesse for at bygge lufthavne i Nuuk og Ilulissat.

- Den måde, kineserne bruger økonomiske investeringer som en åbning for militær tilstedeværelse, er vi meget opmærksomme på. Det er bekymrende, siger hun til Politiken, og fortsætter:

- Deres kommercielle og økonomiske strategi hænger nemlig nøje sammen med deres sikkerheds- og forsvarspolitiske strategi.

Så USA's anbefaling til Danmark og Grønland er at holde kineserne væk fra lufthavnsbyggerierne, spørger Politiken Katie Wheelbarger?

-Ja, lyder det korte svar fra den amerikanske juniorforsvarsminister.

Forsvarsminister Claus Hjort Frederiksen slår fast, at der er forskel på den danske og den amerikanske tilgang til problemet:

- Vores opfattelse er lidt mere nuanceret. Hvis det handler om, at de får kontrakten på at bygge landingsbanerne, har vi ikke de store kvababbelser. Det er mere, hvis det handler om driften af dem. Eller hvis vi kan se, at Grønland ikke ville kunne leve op til de økonomiske vilkår, der måtte være, siger han til Politiken lørdag.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt