Nye søkort er under opsejling

Fra 2025 vil der kun blive lavet elektroniske søkort. Og det vil forbedre sikkerheden - især for jollefiskerne, skriver Departementet for Boliger og Infrastruktur i en pressemeddelelse.
Flere søkort skal fremover være digitale. Det har Danmark og Grønland netop indgået en aftale om, og det betyder bedre sø-sikkerhed for især de små fiskere. Foto © : SIRIUS / Arktisk Kommando
03. december 2024 14:35

Det fysiske søkort er tættere på at være fortid end fremtid. Fremover skal alle søkort nemlig være elektroniske.

Det skriver Departementet for Boliger og Infrastruktur i en pressemeddelelse

Der skal sættes skub i digitaliseringen af søkort allerede fra næste år, og det vil betyde, at særligt de små jollefiskere vil få en bedre sikkerhed til søs, skriver departementet i pressemeddelelsen:

- Elektroniske søkort er lettere at opdatere og kan indeholde mere detaljerede og aktuelle oplysninger end traditionelle papirsøkort.

Gamle kort skyld i grundstødning

Der har da også været brug for nye kort længe. Særligt på østkysten.

I starten af året fortalte Jeppe Strandsbjerg, der er lektor på Afdeling for Arktisk Samfundsvidenskab & Økonomi på Ilisimatusarfik, at man sejlede rundt efter gamle kort tilbage fra 60'erne. 

Og han kædede Ocean Explorers grundstødning i Alpefjorden tilbage i september sidste år sammen med brugen af ældgamle kort: 

- Det betyder jo alt andet end lige, at risikoen for en ulykke er meget, meget større, når man sejler uden moderne kort. Mange af krydstogtsfirmaerne vil jo gerne kunne tilbyde noget unikt, og derfor vil man gerne sejle tæt på land, hvor ingen andre er, sagde han.

Mindre selskaber kan være med

Aftalen om at begynde at producere udelukkende elektroniske søkort er indgået mellem Departementet for Bolig og Infrastruktur og Geodatastyrelsen i Danmark.

Den vil betyde, at private distributører vil få bedre muligheder for at producere og distribuere navigations produkter, der er baseret på Geodatastyrelsens elektroniske data og søkort. 

- Det vil give jollesejlere og mindre fartøjer adgang til avancerede navigationsværktøjer, som er mere intuitive og brugervenlige, skriver departementet i pressemeddelelsen.

- Det er afgørende, at vi fortsætter med at modernisere vores infrastruktur og sikre, at vores navigationsdata er opdateret og tilgængelige, som afspejler brugernes efterspørgsel.

- En mere digital retning for søkort i Grønland er et naturligt skridt i den rigtige retning, siger naalakkersuisoq på området Hans Peter Poulsen.

Selvom der fremover vil være stort fokus på at søkort skal være digitale, vil de fysiske søkort, som du kender dem i dag, stadig blive opdateret, står der i pressemeddelelsen.