Coronakrisen får antallet af hotelovernatninger til at rasle ned

I turistbyen Ilulissat er antallet af hotelovernatninger halveret i år i forhold til sidste år.
Hotel Icefiord i Ilulissat er blandt de hoteller, der i årets ni første måneder har mærket konsekvenserne af coronakrisen med faldende hotelgæster. Foto © : Hotel Icefiord
18. november 2020 05:32

Som hotelejer kunne man måske mest have lyst til at lukke øjnene for de tal, som Grønlands Statistik netop har udgivet. 

For når det gælder antallet af overnatninger på landets hoteller, går det i den grad den forkerte vej for en branche, der lever af gæster.

Fra januar til september i år faldt antallet af hotelovernatninger nemlig med 41,3 procent i forhold til samme periode i 2019. 

Hotelovernatninger i frit fald

I årets første ni måneder var der 44.944 overnattende gæster og 128.569 overnatninger på de 51 hoteller, vandrerhjem og andre indkvarteringer i Grønland.

Antallet af overnattende gæster er faldet med 50,1 procent  sammenlignet med samme periode i 2019. 

Værst er det i Ilulissat, hvor der er et fald på 52 procent.

Kilde: Grønlands Statistik

Værst står det til i Ilulissat. Turistbyen har oplevet et fald i hotelovernatninger på hele 52 procent i årets første ni måneder sammenlignet med samme periode sidste år.

Og den helt store årsag til, at billedet ser sådan ud, er coronakrisen. Det forklarer Anders Gadeberg, der er direktør for Hotel Icefiord i Ilulissat.

Hotellets omsætning er halveret i forhold til sidste år.

LÆS OGSÅ Antallet af hotelovernatninger styrtdykker

- Vi har set et kæmpe fald i antal overnatninger, omsætningen generelt og i stort set alle vores aktiviteter, siger Anders Gadeberg og tilføjer:

- Vi kigger jo tilbage på et år, der har været fuldstændig forfærdeligt for hele byen og hele branchen.

Han sætter sin lid til, at billedet vender i 2021 og håber, at der bliver lempet i de rejserestriktioner, som lige nu gælder.  

Hotel i knæ

Også i Nuuk har coronakrisen i den grad gjort livet surt for det nystartede hotel HHE Express, der er en del af Hotel Hans Egede A/S. 

HHE Express nåede kun at være åbent i halvanden måned, før direktøren den 13. november måtte lukke det på ubestemt tid og opsige fire medarbejdere. 

- Vi må bare konstatere, at der ikke er grundlag for at drive HHE Express i øjeblikket, siger Jørgen Bay-Kastrup, der er adminstreerende direktør for Hotel hans Egede.

LÆS OGSÅ Turistråd i Ilulissat: Ingen gider starte ferien med hjemmekarantæne

Han håber på, at HHE Express kan åbne igen til marts, men det er langt fra sikkert. Det afhænger blandt andet af, om myndighederne lemper på rejserestriktioner og karantænekrav.

Derfor er stemningen blandt medarbejderne på Hotel Hans Egede også præget af en usikkerhed om deres jobsituation.

- Stemningen er selvfølgelig trykket, fordi alle er jo et eller andet sted lidt usikre på deres jobsikkerhed. Vi ved jo ikke, hvor lang tid det her, det varer, siger Jørgen Bay-Kastrup.