Corona og is vil fylde ved dette års forskerdyst

Nu er de fem finalister fundet til Paasisavut i november, hvor der sættes fokus på forskning på en nem og forståelig måde.
På fem minutter skal disse fem forskere forsøge at forklare deres viden på en fængende måde. Foto © : Arctic Hub
18. september 2024 12:36

Sidste år åbnede Arctic Hub for første gang dørene til deres nye forskerdyst, hvor fem forskere konkurrerer om at formidle deres viden på den mest fængende og forståelige måde.

Og nu er finalisterne fundet til dette års Paasisavut.

Det skriver Arctic Hub i en pressemeddelelse.

De fem forskere er fundet blandt et felt af 21 ansøgere. Alle ansøgere er ph.d’er, der beskæftiger sig med forskning i Grønland.

- Vi er ufatteligt beærede over at have modtaget 21 ansøgninger til Paasisavut. Jeg hører fra bedømmelsesudvalget, at det var et utroligt stærkt felt i år. Så det var bestemt ikke nogen nem beslutning, siger Jula Maegaard-Hoffmann, sekretariatsleder i Arctic Hub, i pressemeddelelsen.

Bæredygtighed, hellefisk og kulturmøder

Det er fem meget forskellige emner, som forskerne vil fremlægge ved dette års dyst.

Emnerne er kulturmøder, COVID-19, is, bæredygtighed og hellefisk.

- Vi er stolte over igen i år at kunne præsentere fem meget talentfulde formidlere med fem meget forskellige forskningsprojekter. Til sammen synes vi, at de giver et rigtig godt indtryk af bredden og værdien af den forskning, der finder sted her i landet, siger Jula Maegaard Hoffmann.

Her er de fem finalister

  • Kirstine Eiby Møller med ph.d.-projektet ‘Koloniale Kulturmøder’, om mødet mellem inuit og forskellige kristne menigheder og dettes historiske betydning for inuits levevilkår.
     
  • Mie Møller med ph.d.-projektet ‘Aspekter af COVID-19 pandemien i Grønland’, om den grønlandske håndtering af corona-pandemien. 
     
  • Lokesh Jain med ph.d.-projektet ‘Modellering af ice mélange indvirkning på tidevandsgletsjeres stabilitet’, om isen, der dannes foran en gletcher, og dens betydning for klimaforandringer. 
     
  • Regine Møller med ph.d.-projektet ’Bæredygtig udvikling: Kolonialitet, dekolonisering, og perspektiver fra Iserdor’, om befolkningen i Isortoqs perspektiver på bæredygtig udvikling. 
     
  • Natacha Severin med ph.d.-projektet ‘Biologisk variation af hellefisk i Grønland – Optimering af bæredygtighed, kvalitet og den kommercielle handelsværdi (Qaleralik)’, om det såkaldte ‘jelly fish’-fænomen blandt grønlandske hellefisk.

Paasisavut tager sted i Katuaq 13. november, hvor finalisterne kun har fem minutter til at forklare deres ph.d. projekt til publikum. Et dommerpanel bestående af Minik Rosing, Nukâka Coster-Waldau og Rosannguaq Rossen vil kåre årets vinder.

Den forsker som formår at formidle sig på den mest simple og fængende måde modtager en præmie på 50.000 kroner.

Der er gratis adgang til Paasisavut i Katuaq, hvor du nu kan sikre dig en plads. Showet sendes også live på KNR.