Personsøgere eksploderer og sårer 2750 personer i Libanon

Hizbollah beskylder Israel for at stå bag sprængte personsøgere i hele Libanon. Israel har ikke kommenteret.
Ifølge nyhedsbureauet AFP er detonationerne sket flere steder i Libanon. Foto © : Anwar Amro/AFP/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
18. september 2024 08:53

2750 personer er blevet såret, efter at personsøgere, som blandt andet medlemmer af den libanesiske Hizbollah-milits bruger til at kommunikere, er eksploderet.

Der er desuden mindst ni døde.

Det oplyser Libanons sundhedsministerium ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge landets sundhedsminister, Firass Abiad, er de fleste skader sket i ansigter og på hænder og maver.

I en udtalelse bekræfter Hizbollah selv, at personsøgere, der tilhører deres medlemmer, er eksploderet.

Hvad der ligger bag eksplosionerne, er endnu uklart. Hizbollah er i gang med at undersøge årsagen.

Den libanesiske bevægelse anklager i en udtalelse Israel for at stå bag. Israel vil få en "passende straf", lyder det fra Hizbollah ifølge Reuters.

Det israelske militær har ikke kommenteret hændelserne.

Det er uklart, hvor mange medlemmer af Hizbollah der er ramt, og hvem der ellers er blandt de sårede.

Ifølge det iranske nyhedsbureau Mehr er Irans ambassadør i Libanon, Mojtaba Amani, blandt de sårede. Det skriver Reuters.

Der er til gengæld ikke sket noget med Hizbollahs øverste leder, Hassan Nasrallah. Det fortæller en kilde i Hizbollah til Reuters tirsdag aften.

Ifølge nyhedsbureauet AFP er detonationerne sket flere steder i Libanon.

Det statslige nyhedsbureau i Libanon melder ifølge BBC om eksplosioner i de sydlige forstæder til hovedstaden Beirut samt i en række andre områder.

Også i nabolandet Syrien er i hvert fald 14 personer, hvis nationaliteter er ukendte, kommet til skade. Det oplyser ngo'en Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder (Sohr) ifølge AFP.

En kilde tæt på Hizbollah siger til AFP, at nogle af bevægelsens medlemmer var blevet såret efter eksplosioner i personsøgere i Syrien. Men vedkommende oplyser ikke hvor mange.

Tre sikkerhedskilder oplyser til Reuters, at personsøgerne er nye modeller, som Hizbollah har indkøbt over de seneste måneder. Men det er uklart, præcis hvilken slags apparater der er tale om.

En Hizbollah-embedsmand, der taler med Reuters på betingelse af anonymitet, kalder det "det største sikkerhedsbrud", som gruppen har været udsat for i næsten et års krig mod Israel.

Hizbollah-bevægelsen er i besiddelse af Libanons mest kraftfulde styrke. Bevægelsen har gode forbindelser til Hamas.

En dag efter Hamas-angrebet på Israel 7. oktober eskalerede situationen ved grænsen til Israel, da Hizbollah beskød israelske positioner i solidaritet med palæstinenserne.

Iran er Israels nok største fjende i Mellemøsten. Det iranske styre er allieret med Hamas i Gaza såvel som med Hizbollah.

Eksplosionerne tirsdag følger i kølvandet på en beslutning truffet af Israels premierminister Benjamin Netanyahus sikkerhedskabinet mandag aften.

Her blev det besluttet, at Israel udvider sit mål med krigen i Gaza til også at inkludere, at folk, der er blevet evakueret fra det nordlige Israel ved grænsen til Libanon, kan vende tilbage til området.

Angreb langs grænsen er løbende blevet intensiveret.