Corona: Nyt krav om gamle karantæneregler kan være på vej

Hvis du skal til Danmark i den nærmeste fremtid, så overvej det grundigt, lyder opfordring fra Coronastaben.
Karantænereglerne fra foråret kan være på vej tilbage. Foto © : KNR
Skrevet af Christine Hyldal
24. september 2020 12:12

For mindre end uge siden stod landslæge Henrik L. Hansen og naalakkersuisoq for sundhed, Anna Wangenheim (D) for rullende kameraer og anbefalede os alle sammen at gå i frivillig karantæne, hvis vi er rejst ind i Grønland fra bestemte danske kommuner. 

I dag - blot seks dage senere - er sandsynligvis flere stramninger på vej. De lyder, at du skal gå i fem dages karantæne, når du ankommer til Grønland fra et hvilket som helst sted i Danmark og blive testet igen fem dage efter ankomst. Altså en genindførsel af de “gamle” regler fra foråret. Det betyder, at det bliver et lovkrav, at man skal i karantæne i fem dage.

Karantæne

Når du er i karantæne, må du gerne gå en tur, og du må også gerne have kontakt med dem, du bor sammen med. 

Du må gerne købe ind.

Du må ikke besøge andre, få besøg, tage bus eller taxa eller gå på arbejde.

Du skal testes igen fem dage efter ankomst til Grønland. Når testen viser negativ, må du gå på arbejde og vendte tilbage til dit normale liv igen.

Hvis du ikke vil lade dig genteste, skal du blive hjemme i 14 dage og først gå på arbejde, når du er symptomfri.

Det bekræfter Hans-Peder Barlach, der er chef i Formanden Departement overfor KNR. Han er også formand i Coronastaben.

LÆS OGSÅ Nye anbefalinger til indrejse: Forstå forvirringen om de røde kommuner

Der er dog ikke sikkert endnu. Politikerne skal nemlig nikke ja til forslaget, før det bliver en realitet.

- Vi er ved at gøre en bekendtgørelse klar. Og vi ser på mulighed for at genindføre femdages- karantænen, som vi kender fra foråret, siger Hans-Peder Barlach.

Hvornår skal de nye gamle karantæneregler træde i kraft? Altså hvornår skal politikerne godkende bekendtgørelsen?

- Det kan jeg ikke svare på, siger Hans-Peder Barlach.

Smittetal i Danmark er højt

Grunden til, at karantænereglerne er hevet op af skuffen igen er, at smittetallet i Danmark har været højt i den sidste tid. 

I det sidste døgn er 559 blevet registreret smittet. Det er tredje gang, at Danmark registrerer flere end 500 nye smittetilfælde på et døgn. I sidste uge blev der registreret det højeste antal smittede siden coronavirus brød ud i Danmark.

LÆS OGSÅ GRAFIK Syg, rask eller i karantæne? Her er hvad du må og ikke må

Af samme grund blev der altså for mindre end uge siden anbefalet frivillig karantæne og gentest, når man ankommer til Grønland fra en kommune i Danmark med et højt smittetal.

LÆS OGSÅ Nye indrejseregler: Hvis du kommer fra rød kommune i Danmark, bør du gå i frivillig karantæne

Men smittetrykket er ujævnt fordelt i Danmark. Der er kommuner, hvor smittetallet er højt, og kommuner hvor det er lavt. 

- Vi kan ikke forbyde folk at rejse til Danmark. Men vores klare anbefaling til folk er: Overvej om I vil rejse. I rejser ind i en anden bølge af corona. Er det nødvendigt at rejse? Er ferien i Danmark nødvendig? Er forretningsrejsen nødvendig? Der er risiko. Ikke kun for den enkelte med for hele samfundet, siger formanden for coronastaben.

Møde i dag

I eftermiddag klokken 16.30 er blandt andet GIF, GE, SIK, KNAPK og medier inviteret til et såkaldt dialogmøde i kulturhuset Katuaq i Nuuk.

Formålet med mødet er tale om coronasituationen i Danmark og den betydning det kan få for eksempel forretningsrejser fra Grønland til Danmark. Og her skal der også tales om karantæneregler.

LÆS OGSÅ Overblik: Status på coronavirus i Grønland

I Danmark er der indført flere nye restriktioner i de sidste uger. Der kan dog gå op til tre uger, før det kan dokumenteres, at restriktionerne får antallet af smittede ned. 

I Grønland er der stadig ingen nye smittede. Det sidste tilfælde var i Nanortalik i juli. 

I alt har 14 været smittet. Ingen af dem har været indlagt på sygehus, og alle er raske igen.