Nye anbefalinger til indrejse: Forstå forvirringen om de røde kommuner

I fredags blev der lavet nye anbefalinger til indrejse i Grønland. Antallet af smittede i Danmark vokser, og har man opholdt sig i en rød kommune i mere end 48 timer, skal man gå i frivillig karantæne og testes igen i Grønland.
Efter flere måneder med et lavt antal smittede, er bøtten nemlig vendt i Danmark: I sidste uge blev der registreret det højeste antal smittede siden coronavirus brød ud i Danmark. Foto © : Claus Bech/Ritzau Scanpix
Skrevet af Christine Hyldal
22. september 2020 16:10

Hvis du rejser til Grønland fra en rød kommune i Danmark, bør du gå i frivillig karantæne og blive testet igen efter fem dage.

Sådan lød beskeden fra Naalakkersuisut i fredags, hvor de nye anbefalinger blev offentliggjort. 

Frivillig karantæne

Det er en anbefaling, at du går i frivillig karantæne, hvis du har været i en kommune med et højt smittetal. Det er altså ikke et krav. 

Når du er i karantæne, må du gerne gå en tur, og du må også gerne have kontakt med dem, du bor sammen med. 

Du må gerne købe ind.

Du må ikke besøge andre, få besøg, tage bus eller taxa eller gå på arbejde.

Landslæge Henrik L. Hansen og naalakkersuisoq for sundhed Anna Wangenheim (D) henviste til et kort på Statens Serum Instituts hjemmeside. Kortet viser de danske kommuner i forskellige røde nuancer fra orange til brun. De kommuner, med det højeste smittetryk, er mørkest. 

LÆS OGSÅ Nye indrejseregler: Hvis du kommer fra rød kommune i Danmark, bør du gå i frivillig karantæne

Og så meldte forvirringen sig. For betyder det, at man skal i frivillig karantæne, når man er har været i alle de brune, orange og rødlige kommuner? Eller kun i nogen af dem? Og er der et tal, man skal holde øje med?

Det har KNR spurgt Coronasekretariatet om, og svaret er - ikke overraskende - at man skal holde øje med et enkelt tal i rødlige kommuner. 

Frivillig karantæne

De kommuner, hvor smittetallet er højst, har en såkaldt incidens på over 30. Det betyder, at der er flere end 30 smittede pr. 100.000 indbyggere.

Og har man været i sådan en kommune i mere end 48 timer, så er det, at man bør man gå i frivillig karantæne og testes igen, når man kommer til Grønland. 

LÆS OGSÅ GRAFIK Syg, rask eller i karantæne? Her er hvad du må og ikke må

Kortet på Statens Serum Instituts hjemmeside bliver opdateret dagligt, og derfor ændrer det sig. 

Men når du for eksempel klikker på Aalborg Kommune, kan du se, at incidensen er 72. Det er langt over 30. Så hvis du har været der, skal du gå i frivillig karantæne, når du kommer til Grønland og blive coronatestet fem dage efter ankomst.

Smittetal er høje

Grunden til at anbefalingerne bliver lavet netop nu er, at smitten breder sig i Danmark. I det seneste døgn er der registereret 476 nye coronasmittede. Dermed er antallet af daglige bekræftede smittetilfælde for sjette dag i træk over 400.

- Tallene er desværre stadig til den høje side, siger Søren Riis Paludan, der er professor i virologi ved Aarhus Universitet.

Efter flere måneder med et lavt antal smittede, er bøtten nemlig vendt i Danmark: I sidste uge blev der registreret det højeste antal smittede siden coronavirus brød ud i Danmark.

LÆS OGSÅ Overblik: Status på coronavirus i Grønland

- Danmark står nu i anden bølge af COVID-19 pandemien, hvor Grønland indtil nu har undgået en egentlig første bølge, sagde Anna Wangenheim (D), der er naalakkersuisoq for sundhed i fredags.

I Grønland er der stadig ingen nye smittede. Det sidste tilfælde var i Nanortalik i juli. 

I alt har 14 været smittet. Ingen af dem har været indlagt på sygehus, og alle er raske igen.