GRAFIK Syg, rask eller i karantæne? Her er hvad du må og ikke må

Det er ikke alle, der bør købe ind eller få besøg af familie og venner under coronakrisen. Men hvem må egentlig hvad?
Generelt opfordrer myndighederne til at alle holder en god afstand på mindst to meter, når man færdes i det offentlige rum. Der er altså for de flestes vedkommende ikke noget i vejen for at gå en tur med kæresten, hunden eller børnene. Foto © : KNR
05. april 2020 11:12

Må man gå en tur med sin hund, når man er i karantæne, og må man tage bussen, hvis man er i den særlige risikogruppe?

Her har du mulighed for at få et overblik over, hvad du må og ikke må.

Generelt opfordrer myndighederne til, at alle holder en god afstand på mindst to meter, når man færdes i det offentlige rum.

 

Foto © : KNR

 

Der er altså for de flestes vedkommende ikke noget i vejen for at gå en tur med kæresten, hunden eller børnene. Der skal bare være god afstand til andre, og man skal huske at vaske hænder, når man kommer hjem.

Men der er også grupper, der skal være lidt ekstra forsigtige.

Sårbare skal undgå myldretid

Kroniske sygdomme, tuberkulose, graviditet eller en alder over 80 år betyder, at man er i kategorien, som myndighederne kalder særligt sårbare eller i risikogruppen for coronavirus.

Det betyder, at hvis man er i den gruppe, skal man tage sine forholdsregler, når man køber ind eller tager offentlig transport.

LÆS OGSÅ Overblik: Status på coronavirus i Grønland

Sårbare skal helst helt undgå det, men skal man alligevel ud, så bør man undgå myldretiderne. Det samme gælder karantæneramte, der faktisk godt må købe ind, men som også bør holde ekstra god afstand og undgå tidspunkterne, hvor mange andre borgere er ude. 

Selvstyret opfordrer i stedet til at man bruger andre løsninger, for eksempel at få andre til at købe ind for sig eller bestiller varer på nettet.

Få besøg af venner og familie via nettet

Hvad enten man er sårbar eller ej, så skal man tænke sig godt om, før man inviterer til kaffemik, børnefødselsdag eller videoaften.

Det er ikke forbudt at mødes, men opfordringen lyder, at man så vidt muligt skal undgå at besøge eller modtage besøg fra venner og familie. Børn må gerne have legeaftaler eller mødes over lektierne, men der bør højest komme et eller to børn på besøg af gangen er anbefalingen.

I stedet opfordres man til forsøge at med andre løsninger, for eksempel med telefon- eller videoopkald for at holde kontakten med sine kære.

Simple anbefalinger om bedre hygiejne

Det er ens egen arbejdsplads, der skal tage stilling til om, der skal træffes særlige forholdsregler for ens arbejde under coronakrisen. Mange virksomheder beder for eksempel deres medarbejdere om at arbejde hjemmefra.

Myndighederne har seks enkle anbefalinger til at undgå smitte med coronavirus, som man bør følge uanset hvilken gruppe man tilhører.

Foto © : Nunatsinni nakorsaaneqarfik / Landslægeembedet