Canadisk kvinde fængslet for at påstå, at hendes døtre er inuit

Karima Manjii er torsdag blevet idømt tre års fængsel for løgnagtigt at hævde, at hendes døtre er en del af den oprindelige befolkning i Canada, og derved få adgang til offentlig støtte.
Nunavut er det nordliste territorie i Canada. Her bor cirka 40.000 mennesker, hvor de fleste er inutitter. Foto © : Rod Brazier/Flickr Creative Commons
Skrevet af Thor Bill
30. juni 2024 15:55

At være eller ikke at være - inuit.

Det er det helt centrale spørgsmål i en opsigtsvækkende sag fra Canada.

Her er en kvinde, ved navn Karima Manji, blevet idømt tre års fængsel, for at hævde, at hendes døtre er inuitter og dermed en del af den oprindelige befolkning i det nordlige Canada.

Det skriver The Guardian.

Som inuitter har døtrene fået adgang til over 150.000 canadiske dollars i offentlige ydelser beregnet til den oprindelig befolkning. Det er et beløb, der svarer til 760.000 kroner.

Men nu har en dommer i Nunavut altså afgjort, at det var tale om en løgn. Karima Manji er i torsdags derfor blevet dømt for bedrageri.

Til The Guardian siger dommeren, at sagen skal tjene som et signal til enhver person, der i fremtiden foregiver at være indfødt, at det vil medføre en betydelig straf.

De seneste år har Canada kæmpet med flere sager, hvor folk har hævdet at være en del af den oprindelige befolkning, eksempelvis for at gøre krav på jordområder eller få adgang til offentlig støtte.

Den bedrageridømte Karima Manji har siden betalt en stor del af de tilranede penge tilbage, men mangler fortsat at tilbagebetale, hvad der svarer til cirka 65.000 kroner.