Højesteret i USA giver Donald Trump en vis grad af immunitet

Med Trump-afgørelse forsinkes Washington D.C.-sag mod Donald Trump om valgindblanding yderligere.
- En stor sejr for forfatningen og demokratiet, skriver Donald Trump, der forsøger at genvinde præsidentposten fra Joe Biden, på Truth Social om afgørelsen. Foto © : Brendan Mcdermid/Reuters/Ritzau Scanpix
Skrevet af Ritzau
02. juli 2024 10:46

Højesteret i USA fastslår mandag, at den tidligere amerikanske præsident Donald Trump har en vis grad af immunitet for handlinger i sin præsidenttid.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters

Domstolen finder, at tidligere præsidenter har immunitet for officielle handlinger.

Derimod har de ikke ret til immunitet for handlinger, som de har udført som privatpersoner.

Mandagens afgørelse betyder, at der sker en yderligere forsinkelse af en sag i Washington D.C., hvor Donald Trump er tiltalt for forsøg på at ændre resultatet af præsidentvalget i 2020.

- En stor sejr for forfatningen og demokratiet, skriver Donald Trump, der forsøger at genvinde præsidentposten fra Joe Biden, på Truth Social om afgørelsen.

- Stolt af at være amerikaner!, fortsætter han.

Den amerikanske højesteret tilsidesætter med mandagens afgørelse en dom ved en lavere domstol, som havde afvist, at Trump skulle være immun.

Seks konservative højesteretsdommere var for mandagens afgørelse. Tre liberale dommere udtrykte uenighed.

Videre til en distriksdomstol 

Chefdommer John Roberts skriver, at en distriktsdomstol nu med udgangspunkt i dagens afgørelse skal beslutte, hvilke dele af Trumps handlinger som var omfattet af immunitet.

Højesteretsafgørelsen fastslår, at samtaler mellem Trump og embedsmænd i justitsministeriet er omfattet af total immunitet.

Men lavere domstole skal nu tage stilling til, om Trump var immun på tre af de punkter, som er indeholdt i tiltalen mod ham. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

De tre punkter, hvor lavere domstole skal tage stilling til immunitetsspørgsmålet, er Trumps angivelige pres på daværende vicepræsident Mike Pence, et påstået forsøg på at samle falske valgmænd og ekspræsidentens handlinger ved stormløbet mod Kongressen 6. januar 2021 mere generelt. Det skriver Reuters.

Forsinkelsen af sagen om forsøg på at omgøre valget er grunden til, at Trump-kampagnen udlægger mandagens afgørelse som en sejr. Det siger det amerikanske medie CNN's juridiske ekspert Paula Reid.

- At der er åbnet for yderligere uenigheder i retten gør det usandsynligt, at sagen kommer for retten før november (hvor der er præsidentvalg, red.), siger hun til CNN.

- Og grunden til, at det er vigtigt, er, at hvis Trump genvælges, så kan han få denne sag og sagen om klassificerede dokumenter til at gå væk.

Trump har den seneste tid haft fire straffesager hængende over hovedet og løbende forsøgt at få dem udskudt til efter valget 5. november.

30. maj blev han fundet skyldig i alle 34 anklagepunkter i den såkaldte tys-tys-sag om at forfalske regnskabsmateriale for at dække over en affære med en pornostjerne.

Der er strafudmåling i den sag 11. juli.