Kim overrækker flot gave til de kongelige: Det er et flueben på CV’et

Kongeparret og deres tvillinger blev glædeligt modtaget i Kolonihavnen i Nuuk. Herefter fik de en mere officiel velkomst i byrådssalen.

Et stort hvalroskranie, udsmykket til at fortælle historien om de første grønlændere.

Sådan en gave er de kongelige blevet rigere på på deres rejse rundt i Grønland, da de i dag ankom til Nuuk.

Efter velkomst af en regulær menneskeskare på Kolonihavnen, fik kong Frederik, dronning Mary, prins Vincent og prinsesse Josephine en mere officiel velkomst i byrådssalen i Nuuk.

Prins Vincent og prinsesse Josephine hjalp med at tænde den traditionelle qulleq (tranlampe, red). Foto © : Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Her bød borgmester Avaaraq Olsen (IA) dem velkommen, hvorefter prinsen og prinsessen hjalp med at tænde den traditionelle qulleq (tranlampe, red).

Og så var det tid til at overrække Kommuneqarfik Sermersooqs gave til kongeparret. Kunstner Kim Kleist-Eriksen var blevet udvalgt til den ære.

- Det var selvfølgelig en ære, og det var en spændende opgave. Der har virkelig været pres på de sidste fire måneder med at udføre værket, siger Kim Kleist-Eriksen.

De første grønlændere og Havets Moder

Avaaraq Olsen introducerede ham ved at fortælle, at Kim Kleist-Eriksen under et af det forrige regentpars besøg i Grønland havde fremvist nogle af sine værker.

Her havde prins Henrik vist stor interesse og spurgt, hvorvidt nogle af værkerne var til salg. Men det var de desværre ikke. Til spørgsmålet om Kim Kleist-Eriksen kunne lave et værk med bestemte motiver kom svaret prompte: nej, for det kunne begrænse den kunstneriske proces.

Ifølge Avaaraq Olsen svarede prins Henrik, at kun to personer nogensinde havde sagt nej til ham, og de var begge grønlændere.

Kim Kleist-Eriksen er dog meget beæret over at overrække sit værk til det nye kongepar under deres første besøg i Grønland som regenter.

- Det var sjovt og en ære at kunne give dem et af mine værker. Så det er et flueben på CV’et, siger han med et smil.

På underkæben af hvalroskraniet kan man se Havets Moder og ovenpå ved stødtænderne er de to første mennesker i Grønland. På stødtænderne er en hel hær af ansigter, som symboliserer samfundet i dag.

Kongekroner og Erfalasorput

Mange mennesker i Nuuk var mødt op ved Kolonihavnen for et glimt af de kongelige. Grønlands Politi vurderer, at der var omkring 600-800 mennesker til stede.

Lars Dahl og Steen Brandt var to af dem, som kom helt tæt på de kongelige. De fik nemlig givet hånd til kong Frederik, dronning Mary, prins Vincent og prinsesse Josephine, da de fik forbi.

- Vi gik efter et håndtryk, og hånden skal ikke vaskes igen, siger Steen Brandt med et smil.

- De gav sig god tid til at hilse på os. Det var virkelig stort at møde dem, fortsætter han. 

Det var en stor oplevelse for Lars Dahl (til venstre) og Steen Brandt (til højre) at møde de kongelige.

Og de var ikke de eneste, som var royalister for en dag. Børnehavebørn med hjemmelavede kongekroner og voksne med flag i hænderne råbte hilsner til kongeparret og tvillingerne, da de gik forbi.

Kong Frederik, dronning Mary, prins Vincent og prinsesse Josephine rejser videre mod Sydgrønland i morgen. I aften er der gallamiddag i Katuaq.