Canadas general-guvernør lover nye tider

Åbningstalen ved åbningen af Canadas parlament lovede nye tider for Canadas Inuit, metis og indianere.
07. december 2015 05:14

Canadas general-guvernør, David Johnston, holdt den såkaldte “trontale” på vegne af den nye statsminister, Justin Trudeau, ved åbningen af Canadas parlament i denne uge.

Denne “ trontale” er lig dem, der bliver holdt i det britiske parlament og fremsætter, hvad den nye regerings politik vil blive i løbet af det næste år.

Læs også Inuitmænd udsættes også for vold

Og der var gode nyheder i talen for Canadas inuit, metis og indianere. Talen lover, at regeringen vil oprette nye relationer med dem og arbejde med dem som nation til nation, altså som ligestillede og ikke som undersåtter.

Talen lovede også, at den landsdækkende undersøgelse af, hvorfor der er så mange forsvundne og myrdede inuit, indianere og metis kvinder nu langt om længe vil komme i gang. Den forhenværende regering ville ikke have noget med undesøgelsen at gøre.

Desuden blev der lovet, at uddannelsessystemet for oprindelige folk i Canada vil blive forbedret.

Læs også Undskyldning på vej til Inuit i Labrador

Åbningstalen lovede også, hvad Trudeau havde talt om i hans valgkampagne, nemlig at de 94 anbefalinger fra den store Sandheds- og Forsonings kommission, som blev afsluttet i sommer, nu vil blive implementeret.

Det betyder blandt andet, at Canada nu vil implementere FN's erklæring om menneskerettigheder for oprindelige folk. En erklæring, som Canada har underskrevet, men ikke implementeret.

De første reaktioner fra inuit, indianer og metis er meget positive.