Canada: Skal flaget på halv for de døde oprindelige børn?

Det er blevet et politisk spørgsmål om hvorvidt man skal flage på halv for at vise respekt for de mange oprindelige børn, der der døde på kostskoler i Canada.
Det er blevet et politisk spørgsmål om hvorvidt man skal flage på halv for at vise respekt for de mange oprindelige børn, der der døde på kostskoler i Canada. Foto © : Marianne Stenbæk / KNR
12. september 2021 18:43

For at vise respekt for sorgen over de mange oprindelige børn, der døde på kostskoler i Canada, er en debat om flag på halv blevet en del af valgkampen i landet.

Skal flaget være på halv eller ej, lyder spørgmsålet.

LÆS OGSÅ Finder 751 grave på kostskole i Canada for indfødte børn

Lige siden juni, da de første grave med oprindelige folks børn, som døde på kostskoler blev fundet, har premierminister Trudeau beordret, at flag på alle føderale regeringsbygninger og institutioner skal være på halv for, at respektere sorgen over de døde børn.

Men i valgkampen, der finder sted nu, har det konservative oppositionsparti sagt, at alle flag skal hejses op med det samme, fordi som oppositionslederen, Erin O’Toole siger, at de er stolte over at være canadiere.

LÆS OGSÅ Hundredvis af grave fundet ved tidligere skole i Canada

Natan Obed, som leder af de canadiske Inuit udtaler til CBC News, at han er meget ked af at spørgsmålet om flaget nu er blevet til et politisk spørgsmål.

- Flaget bør blive på halv indtil vi finder alle børnene. Det er et tegn på vores respekt for disse mange børn, og at vi mindes dem, siger Natan Obed.

Tvunget væk fra familie og det kendte

Cirka 150.000 børn af indiansk indfødte, metis (af blandede ægteskaber) og inuitter blev med tvang ført til 139 skoler i Canada. Det var en politik, der stod på indtil 1990'erne.

Danmark kender det i mindre målestok med grønlandske børn, som i 1951 blev fjernet fra deres familier og sendt på opdragelse i Danmark.

Børnene i Canada blev isoleret fra deres familier, fra deres oprindelige sprog og kultur. Mange af børnene blev seksuelt misbrugt af lærere og medarbejdere på skolerne, fremgår det af en officiel undersøgelsesrapport.