Budgettet er lagt for næste år i Kommuneqarfik Sermersooq

Der er lavet budget for hovedstadskommunen for næste år. Det er tre af kommunens fire partier der er blevet enige om blandt andet at fokusere på familieliv og vækst.
Der skal ikke skæres på børneområdet på næste års budget Foto © : Merete Lindstrøm
26. oktober 2019 18:47

Kommuneqarfik Sermersooqs borgmester Charlotte Ludvigsen har landet sit første årsbudget, siden hun overtog stolen efter Asii Chemnits Narup. Det er budgetforliget for 2020, der er blevet vedtaget med opbakning fra Demokraterne og Samarbejdspartiet ud over borgmesterens eget parti Inuit Ataqatigiit. Siumut står udenfor aftalen. En aftale hvor kommuneskatten holdes på de nuværende 26 procent.

LÆS OGSÅ Live: Asii Chemnitz Narup har trukket sig som borgmester - Charlotte Ludvigsen tager over

Borgmesteren er især glad for den del af aftalen, der omhandler det sociale område.

- For det første så er jeg glad for, at der ikke skal være nogen sparerunde på børne og familieområdet. For det andet så sætter vi også fokus på familielivet som helhed. Og så vil vi sætte fokus på, at almindelige borgere får mulighed for at komme ud og være aktive i nærområderne.  

Bedre internet til østkysten

En andet ting, som bliver til at mærke for borgerne i kommunen, er en helt ny fog bedre internetforbindelse i Tasiilaq.

- Vi har det seneste år haft store udfordringer især på børneområdet med vores it-systemer på østkysten. De bruger andre programmer, fordi internetforbindelsen er så dårlig, at den ikke kan trække de systemer, vi bruger i Nuuk. Derfor har vi indledt et samarbejde med Tele-Post om at lave en ny og bedre forbindelse derovre.

Den nye satellitforbindelse vil give en 200 megabit forbindelse, hvor den forbindelse, der er i dag, er 16 megabit. Efter planen skal forbindelsen stå klar i midten af 2020.

LÆS OGSÅ Asii Chemnitz Narup - fra socialrådgiver til populær borgmester

Ud over penge til børneområdet og internet i øst er der afsat omkring 15 procent af kommunens budget til anlæg. Det dækker blandt andet over boligbyggeri i Tasiilaq, hytter til brug for institutioner, skoler og ældre i Nuuk, udbygning af kloakering i Tasiilaq, kloakrenovering - og spildevandsplaner samt bygdeudviklingsplaner. Desuden øges budgettet til byggemodning med 25 procent for at imødekomme den store vækst og tilflytning i hovedstaden.