Broberg: Blinkens besøg skal gavne den gængse grønlænder

Pele Broberg mødte for tredje gang den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken i går. De talte om coronavacciner og handel.
Da Antony Blinken gæstede Kangerlussuaq, var det tredje gang, at Pele Broberg fik mulighed for at hilse på den fornemme gæst. De mødtes også i København og Reykjavik tidligere på ugen. Foto © : KNR
21. maj 2021 12:14

Coronavacciner til Grønland og handel med USA.

Det var på bordet, da den amerikanske udenrigsminister Antony Blinken var på besøg i Grønland i går.

Der var flere ting. Det vigtigste er de områder, hvor vi søger samarbejde, som kan blive til gavn for grønlænderne til daglig. Vi drøftede sikringen af billigere varer eller bedre produkter, siger naalakkersuisoq for erhverv, udenrigsanliggender, handel og klima, Pele Broberg (N). 

Blinkens besøg

Den amerikanske udenrigsminister brugte fem timer i Kangerlussuaq i går.

Sammen med Pele Broberg, Múte B. Egede og udenrigsminister Jeppe Kofod var han på helikoptertur over indlandsisen og på udflugt til Black Ridge.

Besøget endte med et pressemøde. 

Blinken ankom direkte fra møde i Arktisk Råd i Reykjavik. 

I mandags var han i København, hvor han også mødtes med blandt andet Pele Broberg. 

- Vi har også drøftet, om vi kan anskaffe vacciner mod covid-19. Det er for at være med til at sikre, at turismeaktiviteterne kommer hurtigt i gang.

Du har sagt, at USA og Danmark må forstå, at Grønland er Grønland, -  ikke Danmark eller Færøerne. Hvordan blev det modtaget?

- Det blev modtaget meget positivt, siger Pele Broberg.

- Det, der bliver taget godt imod, er vores identitet. At vi stolt kan deltage i drøftelser som en del af verdens befolkning. For dét, som det drejer sig om er, at de vil se, at vi ønsker at samarbejde som os selv - ikke i en rolle, hvor vi bare siger ja. Vi rækker selv hånden ud og ønsker et samarbejde, siger Pele Broberg.

LÆS OGSÅ Múte B. Egedes besked til Blinken: Hvis I vil noget i Arktis, kommer I ikke uden om os

Der bliver talt om øget samarbejde. Hvilke følger får det for Grønland?

- Det er drøftet tidligere. Vi kan ikke garantere, at virksomheder anskaffer sig billigere varer, og vi kan ikke pålægge virksomhederne at søge andre markeder. Men vi kan bane vej for at gøre markeder lettere tilgængelige for eksempel i forhold til transportruter.

- Hvis du bor i Grønland, kan du i de fleste tilfælde ikke bestille varer fra USA, og modsat kan du for eksempel ikke sælge fisk til USA uden først at gå via Danmark. Derfor forventer jeg, at de hindringer bliver fjernet i den kommende tid, når vi det juridiske er på plads, siger Pele Broberg.

I går var tredje gang, at Pele Broberg fik mulighed for at mødes med Antony Blinken. De mødtes også i København og Reykjavik tidligere på ugen, hvor der var møde i Arktisk Råd. 

Grønland er det niende land i verden, som får besøg af Antony Blinken, efter Biden og hans administration blev indsat i 20. januar.