Klimakunst: Briter forelsker sig i indlandsis i London

Indlandsisen smelter i London. Næmere bestemt 122 tons is fra Nuuk Kangerlua smelter lige nu i den britiske hovedstad for at rette fokus mod klimaforandringerne. Folks reaktioner er rørende, fortæller tidligere naalakkersuisutformand, Kuupik Kleist, der er en af folkene bag projektet.
Skrevet af Karsten Sommer
10. december 2018 12:08

122 tons is er blevet løftet op af Nuuk Kangerlua, pakket i ni frysecontainere og fragtet med Royal Arctic Line til den britiske hovedstad, London.

De store isskosser, der er brækket af indlandsisen er stillet op i det centrale London som den specielle installation Icewatch, der skal sætte fokus på klimaforandringerne.

Det er den islandsk-danske kunstner Olafur Eliasson, der i samarbejde med professor Minik Rosing laver installationen.

Tidligere formand for Naalakkersuisut Kuupik Kleist har været med til at organisere det store arbejde med at indsamle isskosserne - og han er selv i London for at stå for opstilling af de store isklumper.

LÆS OGSÅ 100 tons isskosser til Paris

- Jeg ser på seks isfjelde, der er stillet op her foran Bloombergs europæiske hovedkvater her i London. Vi er lige blevet færdige med at stille de her isblokke op med kraner og trucks. I morgen skal vi stille 19 stykker op foran Tate Modern Museum. Og så bliver der sat lys på, så man også kan se på dem om natten, siger Kuupik Kleist.

Det store isskosseprojekt stilles op som en kommentar til den igangværende COP24-klimakonference i Polen, forklarer Kuupik Kleist.

- Formålet med at fragte grønlandsk indlandsis til europæiske storbyer er, at folk ved selvsyn og ved at mærke på dem og se dem smelte får konkret fysisk bevis på, at klimaforandringerne faktisk foregår, og at indlandsisen smelter med rasende fart. Et er forstå det på et teoretisk plan eller læse om det eller se det i tv. Noget helt andet er faktisk at få bevis for det, siger han.

LÆS OGSÅ Indlandsisen smelter hurtigere end nogensinde

Og Kuupik Kleist fortæller, at det nærmest er rørende at opleve folks reaktioner på isen.

- Folk tror i første omgang ikke på, at det er rigtig is. Og for det andet, når de hører om, at det kommer fra Grønlands indlandsis, så bliver de meget forundrede og kan næsten ikke tro på det. Men udover det, så forandrer folks sind sig, og de bliver nærmest forelskede i den her is, som er ved at forgå. Det er nogle helt fantastiske reaktioner at være vidne til, siger han.

Når isen er smeltet vil resterne blive bragt ud til skoler og børneinstitutioner i London, så børnene også kan opleve isen fra Nuuk Kangerlua.

Professor ved Aarhus Universitet Andreas Roepstorff har fanget et billede af isskosserne i London: