COP21 100 tons isskosser til Paris

De Forenede Nationers store klimatopmøde, COP21, starter mandag den 30. november i Paris.
Skrevet af Ane-Marie Petersen
24. november 2015 16:48

I den forbindelse deltager det grønlandske firma Greenland Group Aps. med et projekt, der har til formål at vise hvordan den globale opvarmning påvirker indlandsisen.

- Vi har sammen med Olafur Eliasson og Minik Rosing et projekt med at udstille isfjelde i Place de la Republic i forbindelse med topmødet, siger medejer i Greenland Group Aps. Kuupik Kleist.

Det er den dansk-islandske kunstner Olafur Eliasson og grønlandske professor Minik Rosing der har udtænkt isskosse-udstillingen.

 

50.000 mennesker samles

COP21 ventes at samle op mod 50.000 personer fra 195 lande.

Og deltagerne vil nu få mulighed for at se hvordan det varme klima påvirker miljøet.

- Ideen er, at opstille isfjeldene som et ur, altså fra 1 til 12 for at illustrere at for hvert sekund og hver dag der går, smelter isen yderligere. Og det har jo ikke alene konsekvenser for indlandsisen selv eller for Grønland. Det har konsekvenser for hele jorden og dens befolkninger.

Læs også COP21 Det bør du vide om FN’s årlige klimakonference

Den smeltende is i Paris skal gøre klimaforandringerne håndgribelige for COP21-deltagerne.

- Den bagvedliggende idé er jo, at når folk ikke kan forstå hvad der egentlig sker, så hjælper det, når de med egne øjne kan se og føle hvad der sker når isen smelter.

Efter terror angrebet i Paris har man skærpet sikkerheden. Selvom Greenland Group Aps. allerede har fået tilladelse i at bringe 100 tons isskosser til byen, er det uklart om, de når frem til den planlagte destination.

- I dag ved vi endnu ikke præcis om vi får den endelige tilladelse og hvor i Paris isbjergene bliver stillet op, siger Kuupik Kleist, der rejser til Paris i morgen.