Borgmester rystet over departement

Høringen var meget kort og foregik nærmest i skjul, mener Asii Chemnitz Narup, som langt fra er tilfreds med høringen omkring lakseplanen.
Asii Chemnitz Narup Foto © : Kommuneqarfik Sermersooq
29. juni 2015 07:30

Departementet så stort på gentleman-reglerne, da de lavede en høringsfrist på seks dage for den kontroversielle lakseplanen. Siden blev fristen udvidet med fire dage, men borgmesteren i Kommuneqarfik Sermersooq er meget lidt tilfreds.

- Jeg er naturligvis rystet over, at der var en meget kort høringsfrist, på trods af at der er en meget gammel aftale mellem Selvstyret og KANUKOKA om, at i sommerperioden, der er minimums-høringsfristen otte uger. Og det var langt, langt fra tilfældet her, siger borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, Asii Chemnitz Narup med henvisning til høringsperioden, som løb frem til den 22. juni.

 

Ikke på høringsportalen

Borgmesteren kritiserer videre, at høringen blev sendt afsted "nærmest i skjul."

- Den var jo ikke engang lagt ud på høringsportalen.

Faktisk blev ingen af kommunerne inddraget. Departementet kontaktede kun KANUKOKA og sammenslutningen fik ikke sendt noget videre til kommunerne.

Læs også Kommuneqarfik Sermersooq raser over laksehøring

Således fik kommunerne først papirerne efter en medarbejder fra Kommuneqarfik Sermersooq havde opsnuset, at høringen foregik, hvorefter KANUKOKA udleverede materialet. Det skete den 23. juni. En dag efter den oprindelige frist, men på det tidspunkt var høringsfristen dog udsat til den 26. juni.

 

Laksefangst er kultur

Borgmester, Asii Chemnitz Narup mener, at de skulle have været hørt grundigt, da forslaget påvirker borgerne og skader kulturelt forankrede livsformer, som det er at fange laks og samle forråd til vinteren. Herudover bliver der lagt op til at udelukke Nuuk fra indhandling af Laks. Forhold som kommunen gerne ville have haft tid til at drøfte.

- Det er jo fuldstændigt uhørt, så skal man jo minimum være i dialog med de mennesker og kommuner, der er direkte berørt, siger Asii Chemnitz Narup.

Læs også Fiskeri-departementet vil forbyde fritidsfiskeri af laks

KANUKOKA gør det i sit høringssvar klart, at de også finder forløbet beklageligt og stiller sig kritiske overfor den korte tidsfrist.