Borgmester om kommunesplittelse: Borgerne vil have lokal medindflydelse

Borgmester Palle Jerimiassen erkender, at der har været for lidt fokus på borgernes medindflydelse. Det skal en splittelse af Avannaata Kommunia gøre op med.
Palle Jerimiassen
Borgmester Palle Jerimiassen har meddelt naalakkersuisuts koordinationsudvalg, at Avannaata Kommunia ikke vil deltage i arbejdet om at undersøge kommunestrukturen. I stedet går den nordlige kommune deres egen vej. Foto © : KNR / Andreas Wille
12. juli 2024 10:56

Kommunalbestyrelsen i Avannaata Kommunia har besluttet at splitte kommunen op i flere dele. Det stod klart tidligere på ugen.

Og den beslutning handler i stor grad om et ønske fra borgerne. Det siger borgmester i Avannaata Kommunia Palle Jerimiassen (løsgænger) til KNR.

- Borgernes er måske ikke så kritiske i forhold til kommunens drift, men de har et krav: De vil gerne have lokal medindflydelse.

- De vil gerne tage ansvar. Og de vil gerne være med til at forme fremtiden, siger han.

Præcist, hvordan kommunen vil se ud efter splittelsen, er ikke på plads. Men der er to scenarier, som er vedtaget politisk.

Enten skal kommunen splittes i to med én kommune for Ilulissat og så en fælles kommune for Uummannaq, Upernavik og Qaanaaq. Eller også skal alle fire byer have deres egne kommuner.

Borgerne skal høres

Det er medlem af kommunalbestyrelsen Anthon Frederiksen (N), som fremsatte forslaget om at dele kommunen op. Han fortæller ligeledes, at ønsket kommer direkte fra folk i kommunen.

Og han kan sagtens se fordele ved at fordele beslutningstagningen mere ud i området.

- Jeg forestiller mig som det første, at borgerne får tættere kontakt. Når vi ser på Avannaata Kommunia, bliver borgernes kontakt med de folkevalgte forbedret, og derigennem bliver den politiske ledelse forbedret, siger han til KNR.

Kurre på tråden i kommunerne

Det er ikke første gang, at der er ønsker om, at en kommune bliver splittet i mindre enheder. 

I februar 2024 råbte Nanortalik op om, at de ville skilles fra Kommune Kujalleq. Der blev samlet underskrifter ind, som blev leveret til kommunalbestyrelsen. 

Maniitsoq udmeldte i maj 2023, at de ikke længere ville være en del af Qeqqata Kommunia. Her var argumentet, at folk i byen var enormt utilfredse med, at de aldrig hørte noget om kommunens planer. De blev heller aldrig informeret om noget som helst, sagde de. 

Også i Østgrønland dukker debatten om en skilsmisse fra Kommuneqarfik Sermersooq op med jævne mellemrum. 

Kommunalbestyrelsesmedlem Bendt B. Kristiansen (IA) har på vegne af Inuit Ataqatigiit stillet et forslag om, at der skal holdes en afstemning blandt borgerne i kommunen om kommunedelingen.

- Jeg mener ikke, at borgerne er blevet hørt grundigt i forbindelse med omlægningerne af kommunerne. Og da omstrukturering af sagsområderne er meget dyre, mener jeg, at borgerne skal være med til en grundig vurdering af, om det er den vej, vi skal gå, siger han.

For lidt fokus på medindflydelse

I 2009 blev alle landets kommuner samlet til fem storkommuner. Og det er ikke kun Bendt B. Kristiansen, der retter kritik af forløbet efterfølgende.

Også Anthon Frederiksen ser kritisk på de ansvarshavende:

- Jeg mener ikke, at landspolitikerne ikke har arbejdet på at virkeliggøre ambitionerne i forbindelse med kommunesammenlægningerne, siger Anthon Frederiksen.

Borgmester Palle Jerimiassen erkender, at der kan være sket fejl i årene efter, at Avannaata Kommunia blev dannet.

- Det ser desværre ud som om, at der har været for meget fokus på kommunernes administration efter strukturreformen, siger han.

- Vi har haft for lidt fokus på borgernes medindflydelse.

Til november skal kommunalbestyrelsen behandle forslagene om kommunedeling og afstemning samtidigt.