Borgmester klar til at takke nej til turister

Borgmesteren i Avannaata Kommunia ønsker en mere bæredygtig turisme. Derfor mener han, at afgifter fra krydstogtskibene skal havne i de lokale byer og bygder.
Ifølge Palle Jerimiassen er der et behov for, at lokalsamfundene får del i de afgifter fra krydstogtsskibe, som på nuværende tidspunkt tilfalder landskassen.
25. maj 2023 14:44

Det skal være slut med store grupper dagsturister fra krydstogtsskibene i Avaannaata Kommunia, hvis ikke de enkelte byer og bygder får del i de afgifter, som Grønland opkræver nationalt.

Det udtaler borgmester Palle Jerimiassen i en pressemedddelelse. 

- Vi er nået smertegrænsen. Kapacitetsmæssigt kan vi slet ikke klare så mange skibe. Vi skal skabe turisme, som vi kan overkomme, og turisterne skal betale for de nødvendige infrastrukturforbedringer, der skal til. Vi skal som kommune tjene penge på turisterne. Vi betaler selv udgifterne nu, og det er ikke holdbart, siger borgmesteren.

Udmeldingen fra borgmesteren kommer forud for en sommer, hvor det estimeres, at et rekordstort antal krydstogtsskibe kommer til Grønland. Samlet set forventes det, at 480 krydstogtskibe vil lægge til på forskellige destinationer i Grønland. 

Og ud af de 480 vil næsten 100 krydstogtskibe lægge til i Avannaata Kommunia.

Afgifter er vigtige for bæredygtig turisme

Ifølge Palle Jerimiassen, betalte krydstogts-selskaberne 1,7 millioner kroner i afgifter i 2022 for at lægge til i Ilulissat, Uummannaq, Upernavik og Qaanaaq og det er de penge, som han mener, burde gå direkte til de lokale byer og bygder. 

- Vi fik ikke én krone af de indtægter i byerne. Men det er her skibene kommer og her, vi har større udgifter til pontonbroer, affaldshåndtering, rengøring og mere til. Så det skal helt klart laves om, hvis vi skal kunne blive ved med at sige velkommen til så mange krydstogtsskibe, siger han.

Han pointerer, at en lignende model findes i Færøerne, hvor det er det lokale havneselskab og kommunen, der opkræver afgifterne fra krydstogtsskibene og får indtægterne. 

I Avannaata Kommunia forventes det, at der til sommer vil komme op mod 30.000 turister, og derfor mener Palle Jerimiassen, at det er vigtigt, at man i lokalsamfundene får en del af afgifterne. 

- Det er en ordentlig mundfuld for de små samfund, og vi ønsker at sikre en mere bæredygtig turisme ved at kunne bruge indtægter fra afgifter i krydstogtsindustrien til at forbedre eksempelvis kajpladser og andre faciliteter, som turisterne forventer, siger han.