Demonstration: Borgere i Aasiaat demonstrerer mod lukning af fødested

Beslutningen om at lukke Aasiaat som fødested i år skaber bekymring hos borgerne, der demonstrerer i dag klokken 13.
Sygehuset i Aasiaat står fra 1. juni uden fast regionslæge. I stedet bliver området betjent af vikarlæger, der ansættes i kortere tidsrum. Arkivfoto Foto © : Ivalo Thorin
24. april 2019 12:56

Borgerne frygter, at det fremover vil blive umuligt at tiltrække jordmødre, hvis sygehusets fødeafdeling lukker:

- I fremtiden vil jordemødre ikke finde Aasiaat tiltrækkende, da de ikke længere kan lave deres rigtige arbejde. På samme måde ville jordemødre ikke længere flytte til Uummannaq, efter at muligheden for at føde der blev lukket. Vi vil ikke finde os i det, vi vil altid have en jordemoder, siger Ivalo Thorin, der er én af arrangørerne af demonstrationen.

Sygehuset i Aasiaat, der samtidig er regionssygehus for Disko Bugt, står fra 1. juni uden fast regionslæge. I stedet bliver området betjent af vikarlæger, der ansættes i kortere tidsrum. 

Derfor vil det ikke længere være muligt at føde på regionssygehuset.

Alligevel mener borgerne i Aasiaat, at der bør være muligt at føde i byen. Der vil nemlig fortsat være en jordemoder ansat efter 1. juni, og hun vil kunne få støtte af vikarlægerne, mener borgerne.

LÆS OGSÅ Aasianni ernisarfiup matuneqarnissaanik nammineq isumaqatigiissutigisani IA-p akerlilersoraa

Borgerne frygter for konsekvenserne, hvis ikke Aasiaat kan fortsætte som fødested.

 - Da sygehusets fødeafdeling lukkede i Uummannaq, var der ikke flere jordemødre, der søgte stillinger der. Det ønsker vi ikke skal ske i Aasiaat, siger Ivalo Thorin.

Demonstrationen er arrangeret i forbindelse med, at Departement for sundhed og Sundhedsstyrelsen besøger Aasiaat.