Tema: Fiskerilov

Billeder: Vrede fiskere demonstrerer mod fiskerilov og brændstofpriser

50-60 demonstranterne er nået frem med bannere og tilråb til de folkevalgte i Inatsisartut.
Skrevet af Christine Hyldal
11. april 2024 13:48

50-60 fiskere er troppet op foran Inatsisartut.

De har vandret gennem hovedstaden fra KNAPK's hovedkontor, der ligger næsten lige ved siden af Royal Greenlands hovedsæde på havnen i den anden del af byen.

Nu er de nået frem til parlamentet, hvor politikerne lige præcis i dag sidder indenfor murene i salen og skal debattere den længe ventede fiskerilov for første gang. Loven er altså ikke vedtaget endnu - den skal blot diskuteres af de folkevalgte for første gang i dag. Og der bliver nok at debattere, for holdningerne til den nye fiskerilov er mange.

En af fiskerne bærer et skilt med ordene: "De rige bliver rigere, mens de kystnære fiskere bliver dødsdømt." 

Fiskeriloven er dog kun en af de ting, som fiskerne demonstrerer imod i dag. Prisen på brændstof og prisen på stenbider er de også utilfredse med. 

Men fiskeriloven fylder meget: Fiskernes organisation KNAPK er især utilfredse med, hvordan kvoterne med den nye lov skal fordeles. De er også bange for de konsekvenser, som loven vil få for det kystnære fiskeri og for bygderne langs kysten, hvis den bliver vedtaget. 

Fiskerne står i en halvcirkel foran Inatsisartut. Indenfor er politikerne ikke engang begyndt at debattere loven endnu - og nogle af dem er trådt ud på trappetrinnet for at mødes med demonstranterne. En af dem er Kim Kielsen (Siumut), der er naalakkersuisoq for fiskeri. Han siger ingenting, men lytter til demonstranternes tilråb. 

En anholdt

Demonstrationen tog dog en lidt voldsommere drejning for en person. 

En person er nemlig blevet anholdt i forbindelse med demonstrationen. Vedkommende er anholdt for brud på ordenbekendtgørelsen. Det oplyser vagtchef ved Grønlands Politi, Anette Ostenfeldt. 

Politiet kan dog på nuværende tidspunkt ikke sige mere om begrundelsen bag anholdelsen, eller hvad der sker nu. Udover anholdelsen er demonstrationen ifølge Anette Ostenfeldt foregået i nogenlunde ro.  

- Vi har synes, den har forløbet fredeligt. De har larmet, men de må de jo godt. De har efterkommet vores anvisninger, siger hun.