Billeder: Det er valgår, og nu er efterårssamlingen skudt i gang

Gudstjeneste og støvregn markerede starten på et nyt politisk år.
20. september 2024 13:10

Klokken 11.20 ringede klokken ind til efterårssamling i Inatsisartut. En efterårssamling, der også markerer, at inden der er gået et år, skal vi til valgurnerne igen. 

Dagen startede dog helt, som traditionen foreskriver: Iført nationaldragter var Inatsisartut-politikerne til gudstjeneste. Det var nu ikke i Annaassisitta Oqaluffia (Vor Frelser Kirke, red.) i Kolonihavnen som normalt - den er nemlig ved at blive renoveret. Så i stedet for blev de folkevalgte kørt i bus til Hans Egedes Kirke i Nuuks bymidte.

Varmt i kirken

Varmen i kirken fik især kvinderne til at viftede med sanghæfter og hænder for at få lidt frisk luft i ansigtet under gudstjenesten. Derefter gik turen i bus til Inatsisartut, hvor efterårssamlingen blev ringet i gang.  

Efterårssamlingen er i år blevet delt i to. Første del løber fra 20. september til 21. november. Anden del fra 4. februar næste år til og med 19. februar 2025.

I alt er det 30 planlagte mødedage mod normalt 20 til 25 mødedage.

Kritik fra Arbejdstilsynet

Sådan bliver det, fordi Arbejdstilsynet var på besøg i juni og kritiserede arbejdspresset for de ansatte i parlamentet. De har for travlt, og det har de folkevalgte også, lød det.

Det er nu ikke første gang, at en politisk samling bliver delt. I 2021 blev efterårets samling også delt op, da man indsatte en vintersamling. Der blev den afbrudt på grund af valg i april 2021.

Der skal senest være valg 6. april næste år. Og det bærer dette års efterårssamling i Inatsisartut præg af, mener Ineqi Kielsen, KNR’s politiske kommentator.

- Man kan se, at der er mange borgernære beslutningsforslag, der bliver fremlagt af Inatsisartut, hvilket indikerer, at der snart kommer valg, sagde han til KNR 12. september. 

Du kan læse mere om, hvad politikerne reelt skal debattere i efteråret her.