Kommunaldirektør i Gentofte: Beslutning sker uden bekymring fra forældre eller fagpersoner

Hverken forældre eller fagpersoner har været bekymrede. Det er udelukkende Gentofte Kommunes egen bekymring for at sende børn til Tasiilaq, der er årsag til, at danske børn ikke længere må sove hos grønlandske familier.
Fremover kommer danske børn fra Gentofte Kommune ikke til at sove i private hjem i Tasiilaq, men i stedet bliver de fælles indkvaretet. Det sker af frygt for seksuelle overgreb på børn i den østgrønlandske by, forklarer kommunaldirektør i Gentofte Kommune, Torben Frølich. Foto © : Merete Lindstrøm, KNR
01. oktober 2019 16:19

- Vi har aldrig haft nogle sager af nogen slags. Og vi har heller aldrig haft direkte henvendelser i forhold til, at der er forældre, der har sagt, at de ikke vil have deres børn med til Tasiilaq, hvis de blev privat indkvarterede.

Sådan siger kommunaldirektør i Gentofte Kommune, Torben Frølich, om baggrunden for, at børnene fra den sjællandske kommune ikke længere skal være privat indkvarterede i Tasiilaq under udvekslingsophold.

Gentofte og Tasiilaq har været venskabsbyer siden 1990, hvor børn fra begge steder har været på ophold hos hinanden.

LÆS OGSÅ Efter overgreb: Gentofte-børn må ikke længere bo hos grønlandske familier

Men efter DR’s dokumentar, ”Byen hvor børn forsvinder”, i maj og senest en rapport fra Grønlands Politi om anmeldelser af seksuelle overgreb på børn og unge i Tasiilaq, har Gentofte Kommune valgt, at danske børn skal sove samlet og ikke privat fra 2020.

Men hverken forældre til børn, der skal til Tasiilaq, eller fagpersoner har udtrykt bekymring for den private indkvartering i Tasiilaq. Der er først møde om den kommende tur til Tasiilaq om en måned, oplyser kommunaldirektøren.

- Som sagt har det jo vakt opmærksomhed – både dokumentaren og den sidste rapport fra Grønlands Politi, som er helt ny. Men vi har ikke haft nogen, som har sagt, at deres børn ikke ville afsted. For den kommunikation har vi slet ikke haft, siger Torben Frølich.

I stedet har medieomtalen af de dårlige sociale forhold, særligt for børn og unge, i Tasiilaq fået Gentofte Kommune til at droppe den private indkvartering.

- Det, vi kan konstatere, er jo, at de har haft massiv gennemslagskraft. Den danske regering har bevilliget ekstra penge. Så det har skabt meget opmærksomhed i Danmark om, hvad der foregår i Tasiilaq, og hvordan man kan hjælpe til der. Og derfor er det en aktuel anledning, siger Torben Frølich.

Kommunaldirektør: Aldrig set et dokument som rapport fra Grønlands Politi

For Gentoftes kommunaldirektør er særligt den seneste rapport fra Grønlands Politi meget chokerende læsning med oplysninger, han ikke tidligere har kendt til.

- Ved du hvad, jeg står her med rapporten, hvor der for eksempel står, at hovedparten af de seksuelle anmeldelser på børn er piger mellem 10 til 14 år. De her tal er ting, som jeg aldrig har set før, siger Torben Frølich.

LÆS OGSÅ Ny rapport: 191 anmeldelser seksuelle overgreb mod børn og unge i Tasiilaq siden 2014

Ikke desto mindre har Selvstyrets tilsynsrapporter om socialforvaltningens arbejde i Tasiilaq siden 2017, opgørelser over anmeldelser om seksuelle overgreb på landsplan i Grønland, og rapporter fra Grønlands Børnetalsmand (MIO) gennem flere år påpeget massiv omsorgssvigt, heriblandt mange både anmeldte og ikke-anmeldte sager om seksuelle overgeb på børn og unge i Tasiilaq. 

Men det har ikke fået Gentofte Kommune til at ændre på noget – før nu.

LÆS OGSÅ Notat om omsorgssvigtede børn: Socialområdet kan ikke løfte opgaven alene

Burde I egentlig ikke have reageret på det her langt tidligere?

- Man må ligesom erkende, at der har været ekstra stor og stærk opmærksomhed på det her på det sidste, siger Torben Frølich.

Men betyder det, at I reagerer på en medieomtale, men ikke på tidligere rapporter?

- Vi reagerer på en samlet rapport fra Grønlands Politi, som der aldrig nogensinde har været før. Vi reagerer også på, hvad der i øvrigt sker i Grønland og på det, at der blev sendt en dokumentar, siger kommunaldirektøren.

Gentofte har stadig tillid til grønlandske familier, men...

Ifølge Torben Frølich havde Gentofte Kommune tre valg:

Enten at fortsætte samarbejdet med Tasiilaq uændret, ’som om, vi ikke vidste noget’ siger han. Anden mulighed ville være helt at afbryde samarbejdet ’i bekymring over, om der nu var en risiko.’

Eller – som nu – en tredje model, hvor de danske børn blot undgår at sove hos familier i Tasiilaq. Og det er den bedste løsning, mener Torben Frølich.

- Så kan man altid have nogle historiske perspektiver, men for mig er det afgørende at prøve at bevare det her og sige, at vi grundlæggende har haft tillid til familierne i Tasiilaq, som har påtaget sig den her opgave ind til nu.

LÆS OGSÅ Ønsker afleveret til Danmark - diskussion om beløb venter

Er det så ikke at udtrykke mistillid netop til de familier, som år efter år har haft børn indkvarteret – når I så siger, I aldrig har haft nogen henvendelser om, at der er sket overgreb eller noget, der ligner?

- Nej, for situationen er bare anderledes. Vi sidder i Danmark og kan se, hvordan medierne har været fyldt med de her ting den sidste måned. Og hvis alle parter skal være trygge, bliver man nødt til engang imellem at gøre noget andet end det, man i virkeligheden mener, er det ideelle. Og vi ville jo gerne have fortsat, hvis vi kunne det.

Udover ændringer i indkvarteringsformen er der ikke andre planer om at ændre på fremtidige programmer for Gentofte-børns ophold i Tasiilaq eller for ture til Gentofte for børn fra Tasiilaq,

- Det har vi ikke nogen som helst planer om, siger Torben Frølich.