Efter overgreb: Gentofte-børn må ikke længere bo hos grønlandske familier

Efter flere historier om omfattende seksuelle overgreb i Tasiilaq dropper Gentofte Kommune nu den private indkvartering af danske skolebørn på udveksling.
Efter flere historier om omfattende seksuelle overgreb mod grønlandske børn i Tasiilaq dropper Gentofte Kommune nu den private indkvartering af danske skolebørn, fortæller kommunaldirektør Torben Frølich til Radio24syv. Foto © : Scanpix
Skrevet af Ritzau
30. september 2019 11:17

Gentofte Kommune har hvert år siden 1990 sendt cirka 30 skolebørn fra 5. klasse på udveksling til Tasiilaq, som de er venskabsby med.

Indtil nu har de danske børn været indkvarteret privat hjemme hos grønlandske forældre, men det stopper nu.

Efter flere historier om omfattende seksuelle overgreb mod grønlandske børn i Tasiilaq dropper Gentofte Kommune nu den private indkvartering af danske skolebørn, fortæller kommunaldirektør Torben Frølich til Radio24syv.

- Vi kan se tilbage på mange år, hvor der ikke er sket noget. Men det er svært at lade som om, at den her viden ikke eksisterer. Proppen er røget af flasken, og vi bliver nødt til at sige, at med den viden der er, så synes vi ikke, at vi kan stå på mål for at fortsætte den indkvartering.

Skal muligvis overnatte på vandrehjem

Fremover skal de danske børn i stedet være indkvarteret samlet - for eksempel på en skole eller et vandrehjem i Tasiilaq - lyder det fra Gentofte Kommune.

En rapport fra tidligere i september fra Grønlandsk Politi viser, at politiet i perioden fra 2014 til 2018 modtog 191 anmeldelser om seksualforbrydelser mod børn og unge i Tasiilaq, hvor der bor cirka 3.000 mennesker.

I foråret beskrev DR-dokumentaren "Byen hvor børn forsvinder", at hvert tredje barn i Tasiilaq har været udsat for seksuelt misbrug, og hvert andet barn i har en socialsag hos kommunen.

LÆS OGSÅ Danmark sender 5,3 millioner kroner til seksuelt misbrugte i Tasiilaq

Det er de oplysninger, som har fået Gentofte Kommune til at reagere, siger Torben Frølich til Radio24syv.

- Vi havde tre muligheder. Det ene var helt at afbryde samarbejdet, fordi vi var for bekymrede. Det andet var at køre videre, som om at vi ikke havde hørt, hvad der var sket. Og det tredje er at finde den her mellemløsning."

Svær beslutning

Gentofte Kommune endte med tredje løsning. Og det har været en svær beslutning at tage, siger kommunaldirektør Torben Frølich til Radio24syv.

LÆS OGSÅ Martha Abelsen: Vi starter med at sende et akutteam til Tasiilaq

- Det er da ærgerligt, at vi bliver nødt til at reagere på det her, så vi indirekte kan komme til at mistænkeliggøre nogle mennesker, som vi altid har haft et godt samarbejde med og har stolet på i forhold til det her.

Hverken Gentofte Kommune eller Grønlands Politi har kendskab til, at nogle danske skolebørn har været udsat for seksuelt misbrug eller andre ubehagelige oplevelser i Tasiilaq, siger de til Radio24syv.