Martha Abelsen: Vi starter med at sende et akutteam til Tasiilaq

Akutteam starter med at hjælpe seksuelt misbrugte børn i Tasiilaq. Derefter skal erfaringerne bruges i resten af landet.
Meningen er, at de 5,3 millioner kroner skal bruges til et akutteam, som forventes at bestå af socialrådgivere, psykologer og familiebehandlere, der først og fremmest skal komme til bunds i sagsbunkerne i Tasiilaq og omegn. Foto © : KNR
26. september 2019 16:14

- Vi sætter stor pris på, at den hjælp, vi har bedt om fra Danmark, nu er kommet i hus.

Det siger Martha Abelsen (S), der er naalakkersuisoq for Sundhed, Sociale Anliggender og Justitsområdet om de 5,3 millioner kroner, som den danske regering har afsat til at hjælpe seksuelt misbrugte børn i Tasiilaq. 

- Vi kan ikke løse alle udfordringerne på børne- og ungeområdet på samme tid. Vi er begyndt med Tasiilaq, og med akutindsatsen fra Danmark får mange udsatte børn og unge i Tasiilaq hjælp. Erfaringerne fra Tasiilaq skal vi bruge i arbejdet med at hjælpe udsatte børn og unge i resten af Grønland, siger Martha Abelsen.

Otte gange så mange anmeldelser

- Grønland har mere end otte gange så mange anmeldelser om seksualforbrydelser som i Danmark og på Færøerne.
- I Grønland har Tasiilaq det højeste antal anmeldelser om seksualforbrydelser mod børn og unge pr. indbygger.
- I 2018 var 27 procent af anmeldelser om kønsligt forhold til barn under 15 år fra Tasiilaq, mens befolkningen i Tasiilaq udgjorde 5 procent af den samlede grønlandske befolkning

Meningen er, at de 5,3 millioner kroner skal bruges til et akutteam, som forventes at bestå af socialrådgivere, psykologer og familiebehandlere, der først og fremmest skal komme til bunds i sagsbunkerne i Tasiilaq og omegn. 

Ikke hænder nok

- I første omgang skal der nedsættes en gruppe af folk, der skal til Tasiilaq sammen med Kommuneqarfik Sermersooq for at komme til bunds i de bunker, som der ikke har været hænder til, siger Martha Abelsen.

- De er folk med erfaring, og de skal lære medarbejdere i Tasiilaq og Kommuneqarfik Sermersooq op. Vi er strandet i arbejdet lige nu – men nu får vi opbygget et koncept, så vi kan komme videre, siger hun. 

LÆS OGSÅ Danmark sender 5,3 millioner kroner til seksuelt misbrugte i Tasiilaq

Akutteamet er det første step i den hjælpende håndsrækning fra Danmark. 

Det næste step bliver at få lavet en styregruppe med folk fra Socialministeriet i Danmark og her i landet, som skal arbejde på det videre forløb. Den skal aflevere sine anbefalinger senest i starten af det nye år.

Bad Danmark om hjælp i foråret

De 5,3 millioner skal også bruges til lave en analyse af plejefamilieområdet og til en udvidelse af behandlingsindsatsen til børn og unge, som er ofre for seksuelle overgreb. 

Hjælpen kommer, efter at Naalakkersuisut i forsommeren bad Danmark om hjælp til børn i blandt andet Tasiilaq.

LÆS OGSÅ Ønskeliste: Kommuner beder Danmark om medarbejdere, boliger og uddannelse

Så sent som i denne uge har Grønlands Politi offentliggjort tal, der viser, at der de seneste fem år er anmeldt 191 sager om seksualforbrydelser mod børn og unge i Tasiilaq.

Det svarer til 40 nye sager hvert år - i et område med cirka 2000 indbyggere. 

Piger mellem 10 og 14 er særligt udsatte, og gerningspersonerne er især mænd fra 15 til 30 år. Den forurettede er i gennemsnit 11 år på gerningstidspunktet.