Det er blandt andet uddannet fagpersonale, der står højt på kommunernes ønskelister om hjælp fra Danmark.Foto: Merete Lindstrøm

Ønskeliste: Kommuner beder Danmark om medarbejdere, boliger og uddannelse

Nye boliger, uddannet fagpersonale og hjælp til oplæring i sagbehandling. Det står alt sammen på kommunernes ønskeliste over hjælp fra Danmark til socialområdet.

65 ekstra medarbejdere fra Danmark.

Det er den konkrete ønskeliste fra kommunerne, som Naalakkersuisoq for sundhed, sociale anliggender og justitsvæsen, Martha Abelsen (S), skal have med til Danmark, når hun skal bede om hjælp til socialområdet for børn og unge her i landet.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut bøjer sig: Vi beder Danmark om mere hjælp til børn i Tasiilaq

Tilbage i maj pålagde Inatsisartut Naalakkersuisut at bede Danmark om hjælp til socialområdet. Det gav anledning til et møde med den danske social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) i juli og et opfølgende møde med kommunerne kort efter.

På mødet blev det aftalt, at kommunerne hver især skulle aflevere en liste over konkrete ønsker om hjælp fra Danmark.

Nu skal embedsværket igang

Den færdige liste er altså endnu ikke afleveret til Danmark, men KNR har fået adgang til den.

Den indeholder ud over ønsker om mere uddannet fagpersonale også ønsker om nye boliger, institutioner, mere samarbejde mellem myndighederne og hjælp til at opkvalificere det nuværende personale.

Næste skridt i processen er, at der nedsættes en dansk/grønlandsk embedsmandsgruppe, der skal se på, hvordan ønskerne kan imødekommes.

LÆS OGSÅ Red Barnet: Vi mangler 100 psykologer her i landet

I Kommuneqarfik Sermersooq ønsker man sig på kort sigt 17 nye medarbejdere og hjælp til opkvalificering af de nuværende medarbejdere i Tasiilaq.

På længere sigt håber kommunen også at starte et projekt om tidlig indsats til familier for at forebygge tidligt skadede børn.

Kommune Kujalleq har bedt om 10 socialrådgivere og tre psykologer, der skal fordeles i Narsaq, Qaqortoq og Nanortalik samt midler til tjenesterejser, så fagpersonalet kan komme til bygder og fåreholdersteder.

Og så vil kommunen gerne have hjælp til mere sundhedsfremmende og forebyggende arbejde.

Qeqqata Kommunia har bedt om seks psykologer og seks socialrådgivere, ni terapeuter af forskellige slags og fire pædagoger. De skal fordeles mellem Sisimiut og Maniitsoq. Og så ønsker de sig mere supervision og uddannelse af medarbejdere.

Avannaata Kommunia har blandt andet ønsket sig 10 medarbejdere i tidsbegrænsede ansættelser, som de ikke har sat stillingsbetegnelser på. Derudover vil de gerne have hjælp til etablering af et familiecenter, Majoriaq, og en daginstitution for 0-6 årige i Kullorsuaq samt nye to-rums boliger i både Kullorsuaq og Qaanaaq.

Hos Kommune Qeqertalik har man ikke ønsket sig noget konkret. Kommunen mener godt, at de kan opfylde de behov, der er indenfor socialområdet. Dog ønsker de sig mere forebyggende arbejde fra politiet.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt