Foto: Merete Lindstrøm

Red Barnet: Vi mangler 100 psykologer her i landet

Der skal minimum tre gange så mange psykologer til for at løse de massive sociale problemer, der er på børne- og ungeområdet i dag. Det mener psykolog og formand for Red Barnet,

Mens naalakersuisoq Ane Lone Bagger er forsigtig med at konkretisere behovet for psykologer her i landet, vil psykolog og formand for Red Barnet, Jonna Ketwa, gerne komme med et bud.

Hun mener, at der skal bruges minimum 150 psykologer for, at det er realistisk at få løst de massive sociale problemer, der er på børne- og ungeområdet i dag.

- Der er omkring 50 psykologer på landsplan, som er medlem af Dansk Psykologforening. Af dem er det nok tre fjerdedele eller lidt over halvdelen, der udøver behandling. Det er jo ikke nok, hvis vi ser på de problemstillinger, der er, siger hun.

Jonna Ketwa forklarer, at der på nuværende tidspunkt kun lige er nok psykologer til at dække behovet i de største byer i landet, og at der konstant er lange ventelister i studenterrådgivningen, som tilbyder psykologbehandling.

Et andet problem er ifølge hende, at mange af de udøvende psykologer slet ikke har erfaring nok. Der er altså brug for flere og mere erfarne psykologer.

LÆS OGSÅ Intet overblik over behovet for psykologer

Jonna Ketwas svar kommer efter, at Aqqa Samuelsen fra Inuit Ataqatigiit har spurgt ind til, hvor stort behovet for psykologer er herhjemme. I svaret fra Ane Lone Bagger lyder det, at der ikke findes et samlet overblik over antallet af psykologer her i landet. 

Ifølge hendes svar er der dog ventelister for at komme til psykolog - det har Dansk Psykolog Forening nemlig oplyst. 

Naalakkersuisut giver ikke selv et svar

Naalakkersuisut har ikke selv at give noget bud på, hvor mange psykologer, det er brug for. 

Dansk Psykolog Forening vil heller ikke sætte antal på, men i et svar til KNR skriver foreningen:

"Sammenfattende kan vi - dog uden at kunne sætte præcise tal på - vurdere, at der er behov for flere psykologer end dem, der er, ifht. de psykologfaglige opgaver, der er i Grønland. Ud fra de dokumenterede problemstillinger, der fx er fremkommet af Folkeundersøgelsen 2018 og af forundersøgelsen af mobning i Grønland m.m. er det vores vurdering, at behovet for psykologer er langt større end dem, der er i landet i dag." 

Behovet for psykologer er langt større end dem, der er i landet idag. 

Bedre arbejdsforhold skal fastholde dem der er

Psykolog og formand i Red Barnet Jonna Ketwa mener, at der skal passes bedre på de psykologer, der allerede er. På grund af stort arbejdspres kan psykologerne nemlig selv komme i klemme.

- Der skal det til, at man passer godt på de mennesker, der er på det sociale område, fordi der er stor risiko for sekundær traumatisering, stress og så videre, siger Jonna Ketwa.

LÆS OGSÅ Her er Martha Abelsens ønsker til hjælp fra Danmark

På et møde mandag var Naalaqqersuisoq Martha Abelsen til møde med to af de nye ministre i Danmark, hvor hun havde en ønskeliste med over, hvilken hjælp vi gerne vil have på det sociale område fra Danmark. Der bliver blandt andet nævnt Fagpersonale som kan indgå i behandlingsarbejdet.

Men når Ane Lone Bagger oplyser, at man ikke har overblik over, hvor mange psykologer der mangler her i landet nu, kan det blive svært at konkretisere ønsket om mere personale.

 

 

 

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt