Det var en solrig dag i Ilulissat onsdag den 20. maj, hvor branden startede. Derfor kan årsagen også være, at solens varme har ramt noget let antændeligt affald, siger Jens Dahl.Foto: KNR / Paninnguaq Steenholdt

Beredskabschef: Jeg er ret sikker på, at dumpbranden i Ilulissat ikke er påsat

Beredskabet i Ilulissat vil sammen med politiet undersøge årsagen til branden på dumpen, når den er slukket. Men det bliver svært at finde årsagen, siger beredskabschef i Avannaata Kommunia.

I mere end to uger har der været ild i dumpen i Ilulissat. Men hvorfor det brænder, ved man ikke endnu.

Beredskabschefen i Avannaata Kommunia, Jens Dahl, er dog ret sikker på, at branden ikke er påsat. 

- Der kan være mange årsager. Vi ved endnu ikke, hvordan den er startet. Men det kan have været noget varme, der blev dannet fra affaldet.

- Jeg er dog ret sikker på, at den er ikke blevet antændt af nogen, siger han. 

LÆS OGSÅ Dag 13 med dumpbrand i Ilulissat: Meget trætte brandfolk

To ansatte forlod lossepladsen onsdag den 20. maj klokken 11. De to ansatte holdt opsyn, og de så ikke noget usædvanligt, da de forlod stedet. Klokken 11.30 blev der observeret røg fra dumpen.

Kunne der ikke havde været nogen på dumpen, mens I var væk?

- Vejen mod dumpen er ret lang. Da vi tog afsted fra dumpen så vi ikke nogen på vejen. De to ansatte er også ret sikre på, at der ikke havde været nogen i mellemtiden. Da branden begyndte, så vi ikke nogen i nærheden af vejen eller dumpen, da vi kørte derover, siger Jens Dahl.  

Det var en solrig dag i Ilulissat onsdag den 20. maj, hvor branden startede. Derfor kan årsagen også være, at solens varme har ramt noget let antændeligt affald, siger Jens Dahl.

Teorier fra folk

Beredskabschefen hørt fra folk i byen, at branden kan være blevet startet af unge.

- Det passer ikke. Selvom jeg ikke kan bekræfte det, så er jeg ret sikker på, at det ikke er blevet påsat med vilje, siger beredskabschefen.   

Desuden er hans afdeling blevet beskyldt for at have startet branden selv i forbindelse med en brandøvelse før, selve branden startede på dumpen. Men det rygte vil han gerne mane til jorden.

- Det er noget, jeg har hørt folk sige. Ja, det passer, at vi havde en brandøvelse lige før, branden startede. Men brandøvelserne har ingen forbindelse til branden. Vi var ikke i nærheden af dumpen under brandøvelserne, siger han.

- Vi har vores eget sted til at lave brandøvelser, som ligger langt væk fra dumpen.

Jens Dahl vil sammen med politiet undersøge brandårsagen, når det hele er slukket og nedkølet.

- Brandslukningen foregår stadig, og når branden er slukket, vil vi vurdere sagen sammen med beredskabschefen, siger Palu Petersen, der er politikommisær i Ilulissat. 

Men det bliver formentlig svært at finde en årsag, når det har brændt så meget. Der er også blevet gravet og rykket i affaldet med en gummiged, hvilket vil besværliggøre undersøgelsen, siger beredskabschefen.

Ingen spildolie

KNR har tidligere fortalt, at der lå tonsvis af spildolie på dumpen. Men det er tale om tomme tanke, der tidligere har indeholdt spildolie. Der ligger derfor ikke tonsvis af spildolie.

LÆS OGSÅ Brand i Ilulissat: Gammelt jernskrot gør slukning svær

Meldingen om spildolien opstod som en misforståelse mellem viceberedskabschefen og driftafdelingen i Avannaata Kommunia.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt