Dag 13 med dumpbrand i Ilulissat: Meget trætte brandfolk

Skiftende vindretninger gør nedkølingen svær på dumpen i Ilulissat.
Skrevet af Malik Brøns
03. juni 2020 08:01

Siden onsdag 20. maj har brandfolk haft travlt med slukning og nedkøling af branden på dumpen i Ilulissat dag og nat.

I går var den 13. dag med brand, og brandfolkene var trætte. Men der har heldigvis været hjælp at hente fra befolkningen, skriver Avannaata Kommunias beredskabschef, Jens Dahl, i en pressemeddelelse:

- Ud over de meget trætte brandfolk, er der blevet hentet stort hjælp fra frivillige fra byen, som yderst har været meget aflastende for vores egne folk på stedet.

Air Greenland har også hjulpet til med en af deres AS-350 helikopter på stedet ved at hælde havvand over dumpen.

- Vores helikopter piloter benyttede sig af en såkaldt ”Bambi Bucket” til at sprede store mængder vand over de områder, der var svære at komme til med almindeligt brandslukningsudstyr, skriver Air Greenland på sin Facebook-side.

Skiftende vind trækker arbejdet ud

Slukningsarbejdet har ifølge beredskabschefen været svært på grund af vindforholdene.

- Disse indebærer, at man ofte må trække brandfolkene tilbage og finde nye angrebssteder.

- Det betyder også, at den luft, der kommer henover de varme punkter, gør, at varmen blusser sig op og forud sager opblusning af branden.

LÆS OGSÅ Brand i Ilulissat: Gammelt jernskrot gør slukning svær

På dumpen er alt brandbart materiale som er synligt blevet brændt, men der er steder inde under dumpen, som er svært at komme frem til, og som er meget varmt.

 - Det er i form af, at man igennem flere år har lagt sand op over affaldet, hvorved der ligger flere lag af disse. Det gør det ekstra svært at komme ned til varmen.

Hvor længe endnu? 

Røg og lugt fra dumpen kommer også engang i mellem over byen, når vindretningen kommer fra nordvest. Dette har skabt en stor irritation for borgerne.

Men desværre kan beredskabschefen ikke komme med en dato for, hvornår han forventer, at det bliver slukket.

- Ud fra disse argumenter er det stadig meget svært at kunne sige noget om, hvor længe slukningsarbejdet til stadig fortsætter. Men som nævnt er den ekstreme varme nu ved at være inddæmpet, så nedkølingen koncentreres over et par punkter.

Samtidig giver Jens Dahl en tak til borgerne i Ilulissat for deres tålmodighed:

- Også en stor tak til befolkningen her i Ilulissat, hvor der fra mange sider har været stor forståelse for situationen. Jeg giver også en stor forståelse for deres store irritation over røgen, men må også erkende, at vi gør alt for at afslutte vores vanskelige slukningsarbejde, så hurtigt som muligt.