Børn i Kulusuk får julegaver fra Island

Alle børn i Kulusuk fortjener at få en julegave fra den Islandske julemand, fordi folk i Kulusuk er vores venner, siger Margret Jonasdottir fra den islandske skakklub Hrokurinn.
23. december 2019 07:19

Den islandske skakklub har været venner med folk i Kulusuk i 15 år. Skakklubben har blandt andet undervist i skak for børn og i musik i Kulusuk og andre steder i Grønland.

Men de sidste fem til seks år har klubben udviklet sit forhold til Kulusuk. Klubben er nemlig begyndt at give alle børnene julegaver i december hvert år.

Og de deler gaverne ud i samarbejde med skoleinspektør i Kulusuk, Justine Boassen. Skoleinspektøren sørger for, at eleverne skriver deres ønskeliste og sender den til julemanden.

Så kommer julemanden og giver eleverne deres ønskegaver.

- Nu er det sådan, at børnene fra Kulusuk kommer ud til lufthavnen, når flyet lander med den islandske julemand. Så afleverer vi alle julegaverne til børnene og de får lidt slik. Børnene giver også julemanden noget julepynt, de har lavet. Og så rejer julemanden tilbage til Island, fortæller Margret Jonasdottir.

Der skal være julegaver for børnene

Margret Jonasdottir synes, at alle børnene i Kulusuk fortjener at få en god julegave. Det skal ikke afhænge af, om man har råd til gaver eller ej:

- Ja, vi gør det for at gøre børnene glade, og det er formålet i skakklubben. Det går ud på at bringe glæde fra Island til Grønland. Og det gør vi med skakundervisning, julemanden eller cirkusoptrædener.

Det er forskellige islandske firmaer, der hjælper hinanden med at sponsorere alle gaverne til børnene.

De ældste skoleelever i Kulusuk fik også en iPad fra den islandske julemand. Luftfartsselskabet Air Iceland Connect sponsorerede transport for både julemanden og julegaverne.