Avannaata Kommunia med nyt princip: Fordeler penge ud fra indbyggertal

Jo flere indbyggere - des flere penge. Sådan lyder det nye princip i Avannaata Kommunia.
Palle Jerimiassen
Borgmester i Avannaata Kommunia, Palle Jeremiassen, løsgænger. Foto © : KNR / Andreas Wille
Skrevet af Andreas Wille
21. oktober 2022 12:56
Versionist Bibi Nathansen

De folkevalgte i Avannaata Kommunia skal, som det er nu, prioritere anlægsbudgetter for det næstkommende år mellem fire byer og omkring 20 bygder.

Men den struktur bliver fra næste år anderledes, for der bliver anlægsbudgettet fordelt alt efter, hvor mange indbyggere der er i de respektive byer og bygder.

111 millioner til fordeling

Avannaata Kommunias politikere har endnu ikke truffet en afgørende beslutning om, hvordan pengene i kommunen skal bruges, men indtil videre lyder anlægsbudgettet på 111 millioner kroner.

Af de 111 millioner kroner, skal 47 procent gå til Ilulissat og byens fire bygder Ilimanaq, Oqaatsut, Qeqertat og Saqqaq. Det skyldes at 47 procent af Avannaata Kommunias indbyggere bor de steder.

LÆS OGSÅ Avannaata Kommunia regner med en milliard i indtægt i 2022

Resten falder så til kommunens andre byer og bygder: Syv procent til Qaanaaq og omegn, 25 procent til Upernavik og omegn og til sidst 21 procent til Uummannaq og omegn.

- Den beslutning er taget for at sikre udvikling i hele kommunen. Og så vil vi sikre, at der de steder er udvikling, som ikke går i stå, og så skal der gives penge ud fra faste principper, siger borgmester i Avannaata Kommunia, Palle Jeremiassen, der er løsgænger, til KNR.

Flere penge Qaanaaqs vej

Han anser ikke det nye princip, som noget, der kan skade udviklingen i for eksempel Qaanaaq. Der er fra 2020 til 2022 faldet omkring 15 millioner kroner Qaanaaqs vej, og gennem den nye budget-struktur, forventer borgmesteren, at der fra 2023 til 2025 vil falde 21 millioner kroner til Qaanaaq.

- Byens virksomheder og borgere kan på baggrund af den nye struktur, regne med varige anlægsprojekter de næstkommende år, der ikke bliver stoppet midt i det hele, siger Palle Jeremiassen.

Princippet, der gælder så længe magten haves

Det nye anlægsbudget-princip er kun gældende så længe det er Palle Jeremiassen, Inuit Ataqatigiit, Atassut, Naleraq og Demokraatit, der har magten i kommunen, og så længe de har flertal i kommunalbestyrelsen, vil de ikke lave om på den nye struktur.

- Så længe det er os, bliver det ikke anderledes. Så jeg kan med sikkerhed sige, at strukturen vil gælde til 2025, siger Palle Jeremiassen.