Asii Chemnitz Narup trækker sig som borgmester

Asii Chemnitz Narup, borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, trækker sig i dag fra posten.
I sidste uge meldte Demokraterne, at de efter 10 års samarbejde i Kommuneqarfik Sermersooq ikke længere havde tillid og respekt for borgmester Asii Chemnitz Narup (IA) og hendes parti. Derfor trak de sig fra samarbejdet. Arkivfoto
Skrevet af Christine Hyldal
11. juni 2019 06:09

Asii Chemnitz Narup (IA), borgmester i Kommuneqarfik Sermersooq, trækker sig i dag fra posten.  

Det skriver hun i en pressemeddelelse klokken 06 tirsdag morgen. 

I den leverer hun en bredside til Demokraterne, som hun giver skylden for sin tilbagetræden: 

- Jeg har været i politik i mange år, og med den vilje til at modarbejde Kommuneqarfik Sermersooq og ikke mindst min person, som Naalakkersuisut lægger op til, og uden en allieret i Demokraatit, bliver de kommende år urimeligt vanskelige, og jeg vil under ingen omstændigheder stå i vejen for et mere fordrageligt samarbejde til gavn for borgerne.

- På den baggrund har jeg besluttet at trække mig som borgmester i forbindelse med mødet i Kommunalbestyrelsen i dag tirsdag.

10 års samarbejde er slut

I sidste uge meldte Demokraterne, at de efter 10 års samarbejde i Kommuneqarfik Sermersooq ikke længere havde tillid og respekt for borgmesteren og hendes parti. Derfor trak de sig fra samarbejdet. 

Det er blandt andet borgmesterens ageren i Tasiilaq-sagen samt en Facebookopdatering fra Asii Chemnitz Narup, der gjorde udfaldet. 

LÆS OGSÅ IA og Demokraterne i åbent slagsmål

I Facebookopdateringen kritiserer Asii Chemnitz Demokraterne for at holde hånden under Kim Kielsen "i en regering som hverken holder styr på økonomien eller tager sig af de konkrete problemer."

Efter kommunalvalget i 2017 indgik IA og Demokraterne en samarbejdsaftale. Den indeholder en række aftaler for, hvad kommunen skal arbejde for indtil 2021, hvor der igen er kommunalvalg. Men det samarbejde trækker Demokraterne sig altså fra.

Tilbød at trække sig torsdag

Og meget tidligt tirsdag morgen melder Asii Chemnitz Narup så, at hun nu også trækker sig. I den to A4-sider lange pressemeddelelse er der flere udfald mod Demorkaterne: 

- Demokraatit har opsagt vores politiske samarbejdsaftale i Kommuneqarfik Sermersooq begrundet i manglende tillid til min person. Det er naturligvis fair og helt i sin orden, lyder det fra hende.

Hun fortsætter:

- Præsenteret for Demokraatits opsigelse af vores samarbejdsaftale torsdag morgen (i sidste uge (red.) tilbød jeg øjeblikkeligt at trække mig som borgmester. Jeg ønsker ikke at min person skal stå i vejen for samarbejdet og dermed for det vigtige politiske arbejde, som fortsat ligger i vores samarbejdsaftale.

Jeg noterede mig på mødet, at Demokraatit ikke ønskede min tilbagetræden. En løsning, hvor jeg trak mig, og hvor et IA/Demokraatit-samarbejde kunne fortsætte under en anden borgmester, var ikke ønsket fra Demokraatit.

LÆS OGSÅ Demokraterne trækker sig fra samarbejdet

- Det undrer mig naturligvis. Hvis det politiske projekt indeholdt i vores politiske samarbejdsaftale fortsat er relevant og politisk meningsfuldt, og hvis problemet i samarbejdet kan isoleres til min person, så burde det have været det letteste i verden at tage imod mit tilbud om, at jeg ville trække mig.

Når det tilbud alligevel ikke var så tillokkende, må det være fordi, at de virkelige begrundelser skal findes et andet sted.

Ved ikke hvad fremtiden bringer

På Facebook skriver Asii Chemnitz Narup, at det er med tungt hjerte, at hun trækker sig som borgmester: 

- Det er med tungt hjerte, fordi der fortsat er så meget vigtigt, der skal gøres i vores kommune og i vort land, og fordi jeg ikke nåede alt det, jeg gerne ville.

Jeg vil ikke stå i vejen for samarbejdet i og omkring vores kommune. Men jeg vil heller ikke skulle bruge de næste par år på politiske drillerier, benspænd eller decideret modarbejdelse. For så kan jeg gøre mindre for borgerne.

Jeg ved endnu ikke, hvad fremtiden skal bringe arbejdsmæssigt – men mit hjerte ligger herhjemme i Grønland og i min smukke fødeby Nuuk, lyder det hende.